Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца стартира Маратон на четенето 2022

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца стартира Маратон на четенето 2022

За 17-а поредна година регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца се включва в националната кампания Маратон на четенето. Той ще се приведе в периода от 2-ри април (Международен ден на детската книга)  до 23-ти април (Световен ден на книгата и авторското право). Инициативата се организира от Българска библиотечно-информационна асоциация и е в партньорство с Асоциация „Българска книга”.

Официалният старт на кампанията ще бъде на 2-ри април от 11:30 ч. с приказна работилница за най-малките приятели на библиотеката „Къде се крият приказните герои?” Децата ще се забавляват, докато тяхната задача е да разпознаят сенките на любимите приказни герои, след което да ги оцветят и да разкажат нещо за тях.

На 6-и април от 11:00 ч. в Детски отдел на библиотеката ще гостува създателката на „Агата” – Александра Георгиева.Това е поредица от 12 истории за първата година в училище, в които главната героиня и приятелите и учат не само за училището, но и за живота. 

Акцент в програмата тази година е организирането на флашмоб „Остави всичко и чети”, който ще се проведе на 12-и април от 12:00 ч. на три места във Враца и е предназначен за деца от III до VI клас.

Библиотечните специалисти разработиха и няколко интерактивни игри за най-малките читатели:

  • Седмица с приключенията на Лили Чудото. Основна цел на играта е да запознае децата с поредицата на Книстер и с всички лудории на Лили. Играта ще е предназначена за ученици от I до IV клас.
  • Играта „Открий героите” е посветена на 120-годишнината от рождението на най-сладкодумния разказвач на приказки в нашата литература – Ангел Каралийчев. Целта е учениците да се докоснат до повече произведения на автора и да се запознаят с неговите интеригуващи герои. Играта е предназначена за ученици от I до IV клас и ще се проведе във филиал „Дъбника”.

Финалната инициатива в Маратон на четенето е провеждането на поредната „Нощ в библиотеката” на 20-и април от 18:00 ч. Гост ще бъде популярната българска авторка Мария Лалева, за да представи последния си роман „Пасиансът на архангелите”. Вечерта ще бъдат организирани и различни игри свързани с книгите и четенето. По традиция „Нощ в библиотеката” ще завърши с прожекция на нов игрален филм.

Всички посетители до 18-годишна възраст ще получат едногодишен абонамент за всички отдели и ресурси на библиотеката.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини