Романтичен концерт с виртуозния цигулар Роман Федчук и диригента Николета Конти

Романтичен концерт с виртуозния цигулар Роман Федчук и диригента Николета Конти

Симфониета – Враца ви кани на една романтична музикална разходка в Градската концертна зала на 30-и ноември от 19:00 ч. с диригента Николета Конти и виртуозният цигулар Роман Федчук.

В концерта „Романтиката на Италия” почитателите на класическата музика във Враца ще се насладят на майсторските изпълнения на Роман Федчук и неговата уникална цигулка „Гуарнери”. Виртуозният солист, който гостува за първи път на Симфониета – Враца, ще изпълни впечатляващия Концерт №4 за цигулка и оркестър от Николо Паганини.

Под диригентството на Николета Конти ще прозвучат още  Джоакино Росини – увертюра „Крадливата сврака” и Феликс Менделсон-Бартолди – Симфония №4 „Италианска”. Врачанската публика аплодира горещо маестра Конти при предходното и гостуване с млади оперни певци през март 2020 г.

Събитието е част от българско турне за 2021 г. на Роман Федчук, което се реализира със съдействието на Европейската музикална академия.

Билети на касата в Билетен център „Гъбката” до хотл „Хемус”; тел. 0896718303, 0899827060.

Роман Федчук

Роденият в Украйна цигулар Роман Федчук прави соло дебюта си едва на 11 години с Лвовската филхармония, изпълнявайки Концерт за цигулка от Менделсон. Завършва Московската консерватория „Чайковски“ при проф. Шихмурзаиева, Цуганов и Исак Щерн. Печели редица международни конкурси, сред които “Jan Kocian” в Чехословакия (1985), “Vianna da Motta“ в Лисабон (1991), „Пражка пролет (1992), „V. Hummel” (1993) и други. Изявява се като солист на известни оркестри, сред които Московски солисти с диригент Юри Башмет, Кисловодската филхармония, Брианската филхармония, Загребската  филхармония, Симфоничния оркестър на Западна Бохемия, Virtuosi Pragensis и др. Гостува на най-престижните световни сцени включително Албърт Хол и Гевандхаус. Бил е концертмайстор на Московски солисти, Симфоничния оркестър „Джузепе Верди” в Милано, Quintetto da Camera в Берлин и др.

Роман Федчук е постоянен гост на европейски музикални фестивали като Iserlohn в Германия, Тour във Франция, Chursachsische Sommer в Германия, Международния фестивал за музика и танц в Ubeda, Испания, Московския музикален фестивал, Bohemia Festival в Чехия, Международния фестивал на Vaclav Jirovec в Чехия, Furth в Германия. В периода юни-септември 2001 г. гастролира със самостоятелни концерти в Япония.

Завършва и диригентско майсторство в National University of Music в Букурещ при проф. Гойя. Гостува като диригент в Чехия, Германия и Румъния. От септември 2004 г. е професор в Пилзенската консерватория в Чехия.

От 1994 г. живее и твори в Прага, където основава Concertino Prague, ансамбъл със солисти от цял свят, с който изнася концерти в Чехия, Франция, Испания и Германия. През май 2002 г. записва с Concertino Prague концертите за цигулка на Бах. От 1999 г. е основател и член на Ludwig Piano Quartet, с който записва квартетите за пиано на Брамс и Дворжак.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.