С ляв крак на силно време*

С ляв крак на силно време*
* термин от военните маршове; маршируването започва на силна част от мелодията, с ляв крак.

Намираме се пред Младежкия дом в град Монтана. Датата е 28-и май, а часът 17:30. Това, на което ставаме свидетели, е традиционният Годишен концерт на Мажоретния състав. Програмата е изключително разнообразна на танцови и музикални стилове. От класически мажоретни дефилета преминаваме към различни ритми: италиански, испански – на пасо добле, после прескачаме към родната джангу̀рица, завъртаме се елегантно към виенски валс, продължаваме с ляв крак към американски марш и завършваме отново с дефиле, събиращо всички деца и младежи заедно за един силно въздействащ финал.

Град Монтана се гордее с много състави в различни сфери на изкуството, изградени от малките му бисери – децата. Мажоретният състав не прави изключение. В него се аранжират 50 от тези ценни малки и големи бисери във въртежа на музиката, създадена от Духов оркестър към читалище „Разум – 1883“, град Монтана, както и ритмите на „Виво Монтана“, които не е нужно да представяме. Разбира се, това не изключва удоволствието от съвременните музикални явления, които възпитаниците изучават наравно с мажоретните техники. Тази възможност те получават като се подвизават и като Клуб по спортни танци „Астра“, където пъстрота от ритми, стилове и инструментални съпроводи се преплитат в разнообразни хореографии, за които се изисква синхрон и много работа.

Тазгодишният концерт е 23-ти поред и отбелязва приключването на учебната година за най-малките участници в състава, но това не се отнася за по-големите възпитаници в синьо-бели мажоретни костюми. Те ще продължат с участията си и през летния сезон. Под въртящата се мажоретна палка на техния ръководител Луиза Стефанова съставите са обиколили почти цяла България, а и голяма част от европейските страни. Те неспирно са канени да бъдат част от различни фестивали, празници, концерти и многообразни други събития. Участват в множество срещи за обмен на опит, емоции и вдъхновение. Голяма част от мероприятията им са съвместни с Духовия оркестър към читалище „Разум – 1883“ с диригент Пламен Крумов. Между тях съществува 20-годишно приятелство, през годините на което оркестърът създава музика специално за Мажоретния състав. През 2024 г. ще се отбележат 95 години от създаването на Духовия оркестър и малките синьо-бели бисери на Луиза ще са специална част от програмата, с която ще отбележат празника си.

Мажоретният състав, който представя Монтана още по времето, когато градът се нарича Михайловград, бива закрит като последният му ръководител е бил Малин Мальонов. През 2002 г. Община Монтана се обръща към сегашния ръководител Луиза Стефанова, която е бивша възпитаничка на Мажоретния състав на Малин Мальонов, изучавала е още класически балет, както и спортни танци. Тя приема поканата и възобновява дейността на Мажоретния състав в града. Така вече 23 години тя неспирно надгражда физическата и психическата издръжливост на децата на Монтана, като сред нейните възпитаници има представители от различни възрасти – от 3 до 19 г.

Тя работи за разширяване на техните мирогледи и рецептори за всеки вид изкуство, предоставяйки им досег до най-въздействащото такова – тялото, отдадено на музиката. „Хубаво е децата да отделят време за физическото си развитие. Освен това да изграждат навици, постоянство, отношение един към друг, уважение. Това е много важно за децата днес.“ Така Луиза описва целите и ползите от работата на децата под нейното зорко и професионално наставление. Това, което тя обича да си повтаря като мото в своята работа оставям като финал: „Покажи на децата, че ги обичаш и те ще ти върнат любовта в залата, танцувайки.“


По материала работи: Мила Топалова

Относно автора

Призни

Призни е медията, която разказва неразказаните истории на Северозапада. :)

Прочетете и другите материали на автора тук