С поредица от тържествени събития ще отбележат 3-ти март в Монтана

С поредица от тържествени събития ще отбележат 3-ти март в Монтана

Националният празник на Република България 3-ти март ще бъде отбелязан с поредица от събития в Монтана.

Тържествата ще започнат в 10:30 ч. с издигане на националното знаме. В ритуала на пл. „Жеравица” ще вземат участие Военно формирование – Враца, и Духов оркестър „Дико Илиев“ към НЧ „Разум 1883“.

След приветственото слово на кмета на Община Монтана Златко Живков,  Видинският архимандрит Антим ще отслужи благодарствен молебен и панихида за хилядите знайни и незнайни войни, за борците за национална свобода и духовна независимост, пожертвали живота си в името на свободата.

Церемония ще завърши с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните.

Празникът ще продължи с концерт-спектакъла „Възрождение“. Той ще започне в 11:00 ч. в Общински младежки дом. Авторският проект на трио „Тенорите“ и Симфониета – Враца обединява емблематични български песни от различни жанрове. С поетични и публицистични откъси преходите между тях ще направи актьорът Емил Пеняшки. Театрално-музикалният спектакъл за Родината и историята, за живота и любовта ще бъде дирижиран от маестро Христо Павлов.

Регионална библиотека „Гео Милев“ предвижда по повод Националния празник събития, насочени към най-малките читатели. От 27-и февруари до 2-ри март в Детския отдел ще се представя мултимедийната презентация „Свещена дата 3-ти март“ за ученици от 1-ви до 4-ти клас. На 2 март в читалнята ще бъде подредена изложба на документална и художествена литература, исторически и географски карти и картини под надслов „Поклон освободители“.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук