Събитията, които Монтана превърна в традиция

Събитията, които Монтана превърна в традиция

Календарът отброява някак лежерно първите стъпки на 2024 г., а пред нас се разлистват 366 бели листа – дни, в които ще се впуснем с вдъхновение и надежда за една добра и пълноценна година. И все пак неизменно в забързаното ежедневие се промъква и очакването за мигове на вълнения, споделяне на нови празници и разбира се малко (или повече) храна за душата.

С времето град Монтана се е превърнал в един гостоприемен и достоен домакин на поредица от фестивали и разнообразни инциативи, които бележат всяка следваща година с емоции, спомени и онази тръпка, с която всеки ги очаква.

Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев“ са едно от най-емблематичните събития за града. Те се провеждат от април 1988 г., а през 1994 г. Министерството на културата обявява празниците за национални. През 2004 г. те вече приемат статута и на международно събитие. Фестивалът се организира на всеки две години и обикновено това се случва в периода май-юни. В начинанието участват както професионални, така и самодейни духови оркестри. Колоритна част от програмата са мажоретните състави.

мажоретен състав Монтана Празници на духовите оркестри
Мажоретен състав на Монтана на Международни празници на духовите оркестри „Дико Илиев“. Снимка: Община Монтана

Целта на провеждането на Дико-Илиевите празници е съхраняването на огромното богатство на типичната за района духова музика и популяризирането ѝ, за да остане тя дълго в паметта на поколенията. Вероятно това е точният момент да си припомним с кое хоро отбелязваме началото на всяка нова година. Разбира се, това е Дунавското хоро, чийто създател е Дико Илиев – композитор, музикант и автор на множество хора и валсове. В момента, в който то звучи, сърцето на България бие в един и същи ритъм и това е празничният и жизнерадостен такт на неговото музикално произведение. Празниците на духовите оркестри през 2024 г. ще се състоят на 31-ви май, 1-ви и 2-ри юни.

духов оркестър
Kaдър от Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев“. Снимка: Община Монтана

Следващото събитие, на което домакин ще бъде Монтана, е Международният фолклорен фестивал. Той се провежда в чест на празника на града „Свети Дух“. Интересно е да се знае, че празникът на Монтана се отбелязва 51 дни след Великден, т. е. всяка година това е различна дата и тя зависи от това кога се е празнувал Великден. Във фестивала през годините са участвали фолклорни формации, както от по-близки, така и от по-далечни страни. Градът е посрещал групи от Индия, Якутия, Финландия, Южна Корея, Италия, Португалия, Киргизстан, Словения, Египет, Словакия, Чехия, Полша и др. По време на фестивала всяка група изнася свой концерт, който обикновено се състои на откритата сцена на пл. „Жеравица“. В тези дни градът край Огоста зажужава от всестранното присъствие като весел кошер и улиците му се изпъстрят от цветовете на носии от цял свят. В небето отекват ритмите на разнообразните музикални инструменти и фолклорните традиции от близо и далеч. През 2024 г. фестивалът ще посрещне състави от България, Албания, Грузия, Ирландия и Украйна и ще очаква своите гости и привърженици от 22-ри до 27-и юни.

международен фолклорен фестивал
Кадър от Международния фолклорен фестивал в Монтана, 2023 г. Снимка: Йоана Димитрова

Паралелно с чуждестранното присъствие и всеобщото вълнение има и едно любопитно събитие, което се представя в близост до сцената на фестивала. Шарената картина на празнична Монтана се допълва от Алеята на изкуствата и занаятите. Там майстори на най-различни занаяти от цяла България представят своите произведения в областта на дърворезбата, художественото изкуство, ножарството, керамиката и обработката на най-различни природни материали. През 2024 г. това събитие ще се проведе от 22-ри до 24-ти юни.

В културния календар на Монтана жив интерес буди и автентичният и „вкусен“ фестивал на традиционната народна кухня със симпатичното име „Бабина душица“. Той се провежда по инициатива на писателката Ели Лозанова и има за цел да покаже апетитни местни ястия, които са неделима част от Северозапада. Начинът на приготвяне е в глинени, бакърени и други съдове от естествени материали. Подправките пък са на една ръка разстояние в градините и са скрили в себе си аромата на поколения, които предават традициите от човек на човек и от век на век. Вече 11 години тази чудесна идея е част от празничния календар на града, а от 2023 г. се разширява и до международно участие.

Ели Лозанова
Ели Лозанова на фестивала „Бабина душица“, 2023 г. Снимка: Йоана Димитрова

Неизменно с кръговрата на сезоните и с настъпването на топлите месеци, всички започват да си мислят за лятото и свободата, която дават дългите и слънчеви дни. Най-доволни, разбира се, са всички деца, които с нетърпение очакват лятната ваканция. А ваканциите в Монтана минават под мотото на кампанията „Синьо лято“, която се провежда по инициатива на ОбСНВ – Монтана и СЛРД „Огоста“. Целта на занятията по време на събитието е участниците да получат ценни знания за природата и за опазването на околната среда. Освен това има и интересни практически занимания за подготвяне на собствени въдици и вникване в тънкостите на риболова. Могат да участват ученици на различни възрасти. Със сигурност часовете, прекарани в уроци за заобикалящата ни природа и изучаването на различните видове риби, остават дълго в спомените на участниците.

деца риболов
Риболов в парк Монтанензиум. Снимка: Моника Тинчева

Емблематични за Монтана са Радичковите дни, посветени на любимия на малки и големи писател Йордан Радичков, който е роден в село Калиманица, Монтанско. Той е удостоен с множество награди и отличия, както в България, така и в чужбина. Произведенията му са превеждани на 37 езика и са издадени в 50 страни. Номиниран е два пъти за Нобелова награда за литература. В програмата обикновено са включени различни инициативи като конкурси, четения, изложби, театрални спектакли и т. н. Част от честванията, посветени на писателя, е и Националната изложба биенале „Тенец“, в която творци, вдъхновени от неговия талант, популяризират творчеството му чрез художествени изразни средства. Обикновено Радичковите дни се провеждат през месец октомври.

художници награждаване
Наградените участници на Национална изложба биенале „Тенец“, 2023 г. Снимка: Йоана Димитрова

Отбележете датите в календара си и заповядайте на събитията, на които ще имате възможност да отнесете със себе си разпознаваемия ритъм на духовата музика или спомен от съхранените през вековете български занаяти, да си „откраднете“ някоя рецепта на северозападна гозба или просто да оцветите деня си с пъстрите носии на фолклора от цял свят.

Относно автора

Моника Тинчева

Моника не си е представяла, че някога сърцето ѝ ще тупти в динамична линия дълга около 500 км. Приблизително толкова е разстоянието между Монтана и Бургас. Бургас е нейният обичан роден град, а в Монтана преди близо 20 години казва „Да!“ и заедно със съпруга си, чиито корени са от монтанския край, слага началото на семейната си история. Оттогава животът ѝ се върти в неспирен танц между Северозапада и Югоизтока с няколко междинни спирки. По време на това житейско пътуване тя се влюбва в природата, въздуха, хората и традициите на региона, дори в предизвикателствата, които я чакат на всеки завой, докато изследва, изживява и прибира грижливо всеки спомен от него. По образование е филолог и думите, красотата на езика и неговата магия я вълнуват още откакто прочита първата си книга. Писането ѝ дава сила, емоция, тръпка, удоволствие и смисъл. С това, което представя на читателите, Моника се стреми да ги подтикне да погледнат на Северозапада по различен и вдъхновяващ начин, да го уважават и да го носят в сърцето си, в която и точка на България или света да се намират.

Прочетете и другите материали на автора тук