Сдружение „Книгини” набира средства за VR филм за Северозапада

Сдружение „Книгини” набира средства за VR филм за Северозапада

Сдружение „Книгини” събира средства за направата на VR филм, озаглавен „Богатствата на Северозапада в 360°. В следващите редове цитираме техните концепция и апел.

„Чували ли сте за тайнствените места на Северозапада? За артефакти и съкровища, разкриващи истории за развитието на човешката цивилизация, за най-голямото тракийско съкровище в света, за култури, свидетелстващи за древността на нашите земи, за възникването на селища, за непреходното наследство и светини – стожери на българския дух, фолклор и традиции, пленяващи всяко сърце, и още…

Новите технологии са тук, за да ни подкрепят в родолюбивата ни мисия – чрез тях да допринесем за развитието на региона. В световен мащаб технологиите са незаменими за съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство, мост между история, настояще и бъдеще. Не на последно място, технологиите са изразното средство на младото поколение, чрез което те могат да се пренесат в отминали епохи, да преживеят събития, а знанието им да стане активно и осъзнато.

Виртуалната реалност (VR) е сред мощните инструменти за комуникация на културно-исторически обекти в света. А Северозападът пази съкровища с национална, европейска и световна значимост.

Потенциалът, който искаме да отключим, е огромен. За модерен туризъм и развиващ се регионален бизнес, за привлекателно за младите технологично образование, за добавена стойност за региона.

VR филмът ще бъде реализиран в два формата – кратка и разширена версия, на български и английски език. При пресъздаването им във виртуална реалност, ще използваме комбинация от различни технологии – 360 градусово 3D (стереоскопично) видео, фотограметрия, 3D моделиране, възстановки и други. Предвиждаме VR филмът да бъде качен в YouTube канала на сдружението ни – сдружение „Книгини”, откъдето всеки ще има възможност да го гледа. Предстоят ни и партньорства с български училища, образователни центрове, туристически обекти и офиси, институции, чрез които филмът ще има широкото разпространение, което целим.

След успешно реализирания ни първи по рода си филм „Дестинация Враца – величие и красота в 360° и изключителния интерес към него в страната и чужбина, ще се радваме да надградим родолюбивата ни идея с Ваша помощ. Сумата за проекта е 89 000 лв. Разчитаме на хора от цялата страна и чужбина, които обичат нашия регион, историята и технологиите. Всяко дарение е ценно.”

Можете да подкрепите кампанията тук и с дарителски есемес с кодова дума DMS KNIGINI на номер 17777 за трите мобилни оператора.

Призоваваме всеки, който има желание и възможност да подкрепи тази смислена инициатива.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук