Шест обреда от села във Видинско бяха представени в кратки филми

Шест обреда от села във Видинско бяха представени в кратки филми

Време да е да споделим с вас за едно чудесно събитие. То е посветено на обредите във видинските села, които са представени в шест кратки филма. Организаторите проведоха събитието изцяло онлайн и от него можете да намерите видео във Facebook.

Темата на самите филми може да не е и по вкуса на всички, но това не я прави по-малко интересна или важна, ако наистина искаме да познаваме своя край и миналото си. Те са свързани с погребалната и поменална традиция в селата около Видин. Ето какво споделят и организаторите на събитието от „Очила с различен диоптър”:

„Интересът ми към ритуалите, хората и бита във Видинско се събуди отдавна, някъде около 2005-2006 г. Тогава работех като сценарист и режисьор в етнографското предаване „Ритуал и музика” в БНТ. Помня, че бяхме в командировка в региона и за първи път видях гробището в село Раброво, осеяно с украсените с цветна вълна плодни дръвчета, наречени „пом”. Гледката беше сюрреалистична с наситена светлина и бои в късната пролет…

След няколко години ми попадна материал за хорото на мъртвите в околностите на манастира. Но междувременно етнографското предаване беше спряно и не знаех какво да направя, за да проучим и заснемем този ритуал. Обърнах се към етнографите, които познавах покрай работата си. Те ме насочиха и свързаха със своите колеги във Видин – д-р Сашка Бизеранова и Десислава Божидарова.

Наближаваше Великден, 2013 г. Събрах екип от съмишленици – операторът Борислав Георгиев и звукооператорът Юлиан Димитров и решихме да заминем със собствени средства, за да документираме поне част от ритуалния цикъл около Великден. С помощта на етнографите и на хората от село Косово, които се превърнаха в основни герои на сюжета ни, успяхме да заснемем доста от онова, което ни трябваше; и все пак… не стигаше за цял филм.

През 2020 г. Национален фонд „Култура” направи за свободни артисти програма „Творчески инициативи” като възможност за реализиране на проекти в кризата около пандемията. Така идеята за документален филм „Хоро между два бряга” спечели малка субсидия, с която да бъде дозаснет и монтиран.

Във видеата са използвани архивни снимки на ИЕФЕМ – БАН (Национален етнографски музей в София), Карта на времето – дигитален архив Враца ХХ в., снимки и кадри от 90-те години на видинския фотограф Боян Иванов, теренни снимки от етнографски проучвания на д-р Сашка Бизеранова и Десислава Божидарова”.

Филмите

Ето и имената на шестте заглавия:

  1. „Представи за душата и отвъдното. Погребение”
  2. „Дрехите в погребалната и поменална традиция”
  3. „Обредни хлябове”
  4. „Обредни практики през Великата неделя и на Великден във Видинско”
  5. „Опалване на гроб”
  6. „Раздаване и помана за починали и живи”
Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини