Ще е то микрорастение и има ли почва в Северозапада?

Ще е то микрорастение и има ли почва в Северозапада?
Close-up of microgreen broccoli. Concept of home gardening and growing greenery indoors

Що е то микрорастение?

Ако искате свежи и пресни плодове от градината, но се сблъсквате с липса на пространство и искате бързо да оберете плодoвете на труда си, то следващите редове може би са за вас. Микрорастенията са най-добрият избор за нетърпеливите, защото може да ги видите в чинията си само след 2-4 седмици. Друго предимство на тази все още екзотична за България и нашия Северозапад култура е, че има до 40 пъти по-висока хранителна стойност от обикновените растения. В момента има те биват търсени все повече от хора, които предпочитат здравословните храни, както и от ресторанти, кетъринг фирми и магазини.

Полезно за нас, щадящо природата

В световен мащаб сме свидетели на недостиг на обработваема земя за все по-увеличаващото се земно население, особено в най-населените континенти като Азия и Африка. Освен на недостиг на земя, сме свидетели на природни катаклизми, които в бъдеще се очаква допълнително да затруднят производството и разпределението на храна. Отглеждането на микрорастения във вертикални ферми пести пространство, като същевременно доставя свежа храна с по-висока хранителна стойност и здравословни качества. Обикновено микрорастенията се доставят на потребителите и клиентите засадени в саксии с почва – живи и свежи, а почвата може да се върне на производителя, който да я компостира и използва отново.

Имат ли микрорастенията почва в България?

Сдружение АГРОЛИНК организира за първи път в България обучение за отглеждане на микрорастения във вертикални ферми. Това ще се случи в биоферма „Версол“ и читалището в мездренското село Лик в подножието на Стара планина в периода 17-29.10.2023. В обучението могат да се включат 22-ма млади хора на възраст от 16 до 25 години, които търсят нови умения и възможност да създадат свой собствен бизнес или да работят в нова и перспективна област. За първи път хора oт сдружението ще работят и обучават с демонстрационна вертикална ферма, създадена в Румъния и инсталирана на място специално за обучението. В тренинга ще участват младежи от четири страни – България, Гърция, Италия и Румъния, както и местни млади хора от района на Мездра и Враца, което е и чудесна възможност за езикова практика и културен обмен.

Необходимо е младежите да имат:

  • Средно ниво на владеене на английски език;
  • Интерес към селското стопанство и технологиите;
  • Ангажираност.

Специален акцент върху предприемачеството

В обучението от 11 дни ще има специална част за предприемачество, където младите хора ще придобият умения как да предлагат свое производство. Акцент ще бъдат социалното предприемачество и подпомагане общуването на млади хора от различни страни.

Културна част

В програмата извън обучението са включени концерт на местни фолклорни самодейни танцови състави и певци, прожекции на филми, а също така и кулинарно шоу с участието на хора от селата Лик, Ослен Криводол и Синьо бърдо, както и на младежите от чужбина.

За повече информация и изпращане на формуляра за кандидатстване в обучението:

Светла Николова

0888359239

agrolink@agrolink.org

Относно автора

Нели Найденова

През последните няколко години работи като експерт по комуникациите в редица екоорганизации. Вярва, че за да се опазят природните богатства, човек трябва да ги опознае, припознае и обикне, а за това е необходимо по-ефективно общуване с по-широк кръг от хора. Корените ѝ все пак я връщат в Монтана заради нуждата от промяна и желанието да разкаже неразказаните истории на Северозапада. Надява се „Призни“ да вдъхнови и други хора да започнат промяната от себе си, от своите дом, градина и работно място, от гората и планината до тях.

Прочетете и другите материали на автора тук