Силвия Павлова: културата и образованието са двигатели на промяната

Силвия Павлова: културата и образованието са двигатели на промяната

Силвия Павлова е директор на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца от 2009 г. Тя е магистър по библиотечен мениджмънт, има опит в управлението на програми, насочени към съхраняване и популяризиране на културното наследство на врачанския край, както и в неформалното образование на деца и тийнейджъри, доброволчество и работа с хора в неравностойно положение. Силвия Павлова е инициатор на иновативни подходи при работата с деца и младежи чрез осъществяване на проекти за повишаване на дигиталните умения и тестването на нови технологични чудеса в библиотеката, както и инициатор и организатор на ежегодни краеведски конференции „Миналото на родния край – послание към бъдещето“ и литературен фестивал „Враца – книжен град“. Тя е член на фонд „Култура“ към Общински съвет – Враца и на Ботевски организационен комитет към Община Враца, „библиотекар на годината“ на Библиотечната асоциация за 2019 г. и носител на Награда на кмета на Община Враца в системата на народната просвета и в областта на културата за 2023 г.

Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца е едно от главните културни средища в Северозапада. Кои са инициативите от последните години, с които най-много се гордеете и защо?

Благодаря за оценката, защото фактът, че нашата работа се забелязва и библиотеката се дава като положителен пример е най-голямото признание за екипа на Регионална библиотека „Христо Ботев“, както и за мен като директор. Старанията ни са насочени главно към това да бъдем новатори, да предоставяме на нашите потребители иновативни услуги и да създаваме събития, които да насърчават децата и младежите да четат.

Първата среща с книгите е най-важна, затова се стараем да я превръщаме в незабравимо преживяване. Вярвам, че духът на града е библиотеката, затова не спираме да организираме събития, насочени към четящите хора и спрямо техните интереси и очаквания да каним едни от най-популярните имена на българската литературна сцена.

Водени от тези приоритети още през 2019 г. разлистихме нова страница в литературната история на Северозапада и положихме основите на първия и единствен по рода си в региона литературен фестивал „Враца – книжен град“. Едно събитие, което вече пет поредни години събира в края на септември читатели, творци и издатели и в продължение на три дни става сцена на атрактивни спектакли, творчески срещи, артистични ателиета, а през 2023 г. бе и  домакин и на най-големия книжен базар, подреждан досега в града.

През годините наши гости са били Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Катерина Хапсали, Алек Попов, Виктория Бешлийска, Здравка Евтимова, Маргарита Петкова, Георги Тошев, Стефан Вълдобрев, Добромир Банев, Галин Никифоров, Катя Антонова, Радостина Николова, Доника Ризова, Васил Попов и много други.

Фестивалът се проведе и по време на пандемията, при строги мерки и въпреки всички изненади на времето. Напредваме бавно, стъпка по стъпка, но упорито към нашата цел – да покажем, че четенето е модерно и е врата към нови светове.

От миналата година провеждаме активно и инициативи за насърчаване на четенето с нашата библиотека на колела – електрически библиобус, оборудван с книги и система за обслужване. В края на миналата учебна година, както и в началото на тази, успяхме да реализираме две успешни кампании с Община Враца. През юни заедно с нашата мобилна библиотека посетихме всички врачански училища, за да се срещнем с учениците от 5. до 11. клас. Представихме им по интерактивен начин богатите колекции, с които разполагаме и получиха от нас читателски карти за всички отдели и ресурси на библиотеката. На 15-и септември пък всички първокласници получиха и първите си читателски карти, с които да могат смело да пътешестват в приказния свят и книгите.

Гордея се и с това, че през ноември ще отбележим 20-ото издание на Регионална краеведска конференция „Миналото на родния край – послание към бъдещето“, организирана от РУО на МОН – Враца и Регионална библиотека „Христо Ботев“. В годините Регионалните краеведски конференции се утвърдиха и прераснаха в един от най-значимите форуми за изява на радетелите на българската духовност в Северозападна България. Представените изследвания и издирените материали поставят началото на уникални колекции с автентични фотоси, теренни записи и разработки по краезнание и родознание, съхранени в отделите „Краезнание“ и „Изкуство“ на Регионална библиотека „Христо Ботев“, вече част от Дигиталната библиотека на институцията и сайта „Карта на времето“. Издадени са няколко богато илюстрирани сборника от поредицата „Наследство“. Предизвиканите широки обществени дискусии по неотложни проблеми, свързани със запазването на конкретни емблематични за региона културни паметници ни дават основание да смятаме, че това е и наша инициатива, провокирала отношение към знаковото минало и гражданска активност у местната общност.

Много успешна се оказа и инициативата ни за тийнейджъри „Лов на истории“, която също организираме няколко години подред. Това е и нашето предизвикателство, в което с помощта на истории от нашия сайт „Карта на времето“ отвеждаме учениците на истинско приключение из град Враца, в което по нестандартен начин те научават интересни факти, свързани с Освобождението, похода на Ботевата чета и символите на Враца.

Какво могат да очакват гражданите и гостите на Враца от вас до края на годината? А бихте ли споделили някои по-мащабни планове за 2024 г.?

До края на годината остана малко време, което ние ще попълним с много приятни изненади за нашите читатели. От 31-ви октомври провеждаме поредната кампания „Дни на отворените врати“, посветена на 1 ноември – Денят на народните будители. Тя е свързана отново с нашата библиотека на колела, а незабравима среща с книгите този път ще подарим на първокласниците от врачанските училища.

Програмата продължава с две представяния на авторите – Александър Скалд и проф. Боян Биолчев. А за тийнейджърите ще акцентираме на богатите ресурси, с които разполагаме за тях в отдел „Читалня“ и Тийн Зала.

Предстои ни среща с американеца Рори Милър, който живее в България повече от 15 години и усвоява тънкостите на традиционната българска кухня. На 23-ти ноември (четвъртък) от 17:30 ч. във Враца ще представим първата му книга с кулинарни пътешествия из българските села и най-вкусните бабини рецепти. Той е един от най-колоритните участници в готварско риалити предаване от 2019 г. – затова вярваме, че и срещата ще бъде неповторима.

На 22-ри ноември (сряда) ще проведем 20. Регионална краеведска конференция с тема „Хубава си моя горо…“ В нея изследователите ще представят авторски материали, базирани на лични проучвания и обобщения, свързан с многоаспектния прочит, който позволява темата.

А вълшебният декември отново сме запазили за вече станалата традиция „Коледна работилница“, насочена към нашите най-малки приятели и техните семейства.

През тази година по проект „Виртуална библиотека“ успяхме да внедрим нова интегрирана библиотечна система, която ще помогне на още повече хора да достигнат до богатите възможности на библиотеката. Тя ще улесни част от основните процеси по връщане, заемане, резервиране на книги и други библиотечни материали. Всеки от потребителите вече разполага и с личен виртуален профил, който може да се превърне в социален акаунт. Продължават серията от обучения на нашите потребители за работа с тези акаунти. Всеки от читателите ни може да ползва информационната система на библиотеката чрез различни мобилни устройства (лаптопи, таблети, смартфони), работещи с различни операционни системи – 24/7 дни през цялата година.

По проекта ни „Виртуална библиотека“ продължават и обученията за граждани по темите: фалшиви новини, дезинформация и киберсигурност. Въпреки че разработката  приключва в края на тази година, но ние ще продължим нашите обучения и надграждане на новите възможности в новата система, което ще е в услуга на всички потребители.

Плановете ни за 2024 г. включват организиране на 6-ото издание на Литературен фестивал „Враца – книжен град“, „Нощ в библиотеката“, много и разнообразни кампании за насърчаване на четенето, пътешествията на нашата мобилна библиотека, както и финализиране на новата визия на отдел „Заемна за дома“.

Библиотеката продължава да е активна и в социалните мрежи, както използва нови подходи за популяризиране на нашите ресурси. Вече ще се навърши една година от създаването на нашия подкаст „Карта на времето – от имало едно време до вече е време“, вдъхновен от историите, публикувани в сайта „Карта на времето – дигитален архив на район Враца ХХ в.”

Кои са основните цели, които искате да постигнете през следващите години?

И през следващите години наш основен приоритет ще остане набавянето на нова и разнообразна литература за всеки, както и разнообразни кампании и активности за насърчаване на четенето сред най-малките и тийнейджърите.

Обученията на граждани за общи дигитални умения са важна част от нашите дейности, а с въвеждането на все повече дигитални услуги на е-правителството библиотеката е надежден партньор за обучение на възрастните. Библиотекарите са хората, спечелили доверието им, и точно поради тази причина една от важните ни цели през следващите години е да помогнем на максимално повече хора да придобият тези все по-необходими знания.

Ще заложим и на предоставянето на повече достъпно дигитално съдържание през личния профил на всеки потребител. Активно ще се включим и в срещи между заинтересовани страни за реализирането на възможността да се предоставят електронни и аудио книги чрез обществените библиотеки.

Също така имаме идея нашият сайт „Карта на времето“ да обхване и цялата Северозападна България.

Една по-голяма цел обаче е да се намери начин, със съвместни усилия между библиотеката и общината, да се финансира цялостен ремонт на сградата на Регионална библиотека „Христо Ботев“ и да се извърши редизайн на всички вътрешни пространства. Важно е в този дигитален свят на библиотеката да се гледа като на физическо място, платформа за дейности като четене, учене и обществени дискусии. През годините сме правили редица подобрения на отделни зони за четене и събития, но имаме нужда от основна промяна и от нови пространства с нови възможности за всички потребители – от най-малките до най-възрастните.

Прави доброто впечатление сътрудничеството, което имате с други културни институти в региона. Смятате ли, че в това и на едно по-голямо ниво се крие пътят към по-добро бъдеще за Северозапада – всички населени места да започнат активно сътрудничество, за да се подобри качеството на живот?

Вярвам, че зад успеха на всяка една институция стои доброто партньорство с всички заинтересовани. А четенето и насърчаването на любопитството към науката и непрестанното търсене на нови знания сред децата, тийнейджърите и младежите са основна цел за всеки от нас. Всяка от младежките и културни организации притежава огромен ресурс от идеи и хора, с огромен потенциал да ги осъществят, затова единствената ни сигурна стъпка към успеха e да обединим усилия за по-добри резултати.

Според Вас може ли културата и образованието да бъдат едни от двигателите на положителна промяна за Северозапада и как виждате ролята на библиотеките в този процес?

Културата и образованието са двигатели на промяната! Библиотеките по света се приемат като третото място след дома и работата – това искаме да постигнем и ние тук. Това да е мястото и за учене, и за социални контакти. Нека не забравяме, че библиотеките са най-демократичните институции и като такива именно в много места водят положителната промяна сред общностите.

Завършете с оптимистично послание към нашите читатели.

Пожелавам на всеки да намира повече време за хубава книга, която ще го отведе към невероятни приключения.

Относно автора

Венелин Добрев

Венелин е родом от Стара Загора. Вярва в чудеса (все още) и обича да разказва истории, които вдъхновяват читателите. Магистър по бизнес икономика с опит в предприемачеството и бизнес развитието. Венелин е един от създателите на uspelite.bg - най-голямата медия за добри новини в България и въпреки че вече не е част от проекта, продължава да се стреми да вдъхновява хората да следват мечтите си. Работил е и по други проекти със социална насоченост като „От баба“ и няколко години е бил част от екипа на Агенция за регионално икономическо развитие - Стара Загора като експерт по международни програми и проекти.

Прочетете и другите материали на автора тук