Симфониета – Враца излъчва онлайн концерта „Гергьовден“

Симфониета – Враца излъчва онлайн концерта „Гергьовден“
Снимка: Симфониета - Враца

Продължават излъчванията във страницата на културната институция във Facebook, припомнят от Симфониета – Враца.

Всяка събота от 18:00 ч. любителите на класическата музика могат да следят избрани концерти от програмата на симфониетата, откъдето с истинско вълнение споделят, че все повече почитатели се присъединяват към излъчванията онлайн.

„Благодарят ни за емоциите и възможността да се докоснат до изкуството на именити български и чуждестранни музиканти, наши солисти, и Симфониета-Враца. За нас това е възможност за пълноценна комуникация с аудиторията. Както и контакт с нова публика, която не е имала възможност да посети концертната зала до момента”, подчертават от институцията.

И допълват, че обмислят да превърнат онлайн излъчванията в традиция.

Тази събота в 18:00 ч. предстои бъде излъчен концертът „Гергьовден” с музика на именития композитор и гъдулар Георги Андреев. Публиката ще може да се докосне онлайн до един изключителен проект, зареден с български дух и празнично настроение, с участието на солисти от НФА „Филип Кутев” и Симфониета-Враца.

Георги Андреев получава и фолклорно, и класическо образование. Завършва училището за народна музика в Широка лъка с гъдулка и Музикалната академия в София с композиция при Александър Текелиев. Повечето от произведенията му са белязани от фолклора и звучат с много енергия, мащабно и експресивно.

Маестрото е главен диригент на Националния ансамбъл „Филип Кутев”.

Автор е на множество пиеси за оркестър, за хорови и солови изпълнения. Създава музиката за шоу спектакъла „Два свята” на Нешка Робева, както и за редица съчетанията на националния ни ансамбъл по художествена гимнастика. Свирил е с различни прочути музиканти. Сред тях се откроява цигуларят Найджъл Кенеди. Носител е на множество отличия. През 2018 г. печели и конкурса „7/8”. Осъществява записи с много музиканти и състави у нас и по света.

В последните седмици нараства и интересът към играта „С елегантно облекло пред екрана”, допълват от Симфониета – Враца.

В играта може да се включи всеки зрител със снимка пред монитора по време на излъчваните онлайн концерти, изпратена в съобщение до Фейсбук страницата. Наградата е покана за събитие по избор от бъдещата програма на симфониетата в градската концертна зала след възстановяването на концертния живот в страната, съобщават организаторите.

 

По материала работи: Мария Тодорова

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук