Символът на Видин става на 85 години

Символът на Видин става на 85 години

Днес е специална дата за българската история за гражданите на Видин. Не само заради печалната годишнина от обесването на Апостола на свободата Васил Левски, но и защото на този ден преди цели 85 години е създаден герба на дунавския град. Ето и историята, която Регионален исторически музей – Видин сподели на своята страница:

„На 18-и февруари символът на нашия град навършва 85 години. Кметът на Видин д-р Бърни Бончев възлага изработването на проект за герб на града през 1934 г. Символът на Видин е изработен от техническата служба към Общината по проект на стажант-техника Живко Попов. На заседание на Общинския съвет от 18-и февруари 1936 г. е одобрен изработеният герб и се взема решение да бъде излят от бронз и поставен на Стамбол капия – главната порта на града. Внесени са и нови елементи – в центъра е поставен лъв и са добавени житни класове и гроздове от двете страни на щита. Така избраният видински герб става неизменна част от облика на града и негов авторитетен символ. Гравира се на официалния печат на Общината и присъства на всички общински документи.

Гербът представлява щит, в горната част са изобразени кулите на крепостта „Баба Вида”, долната е разделена на две части. В дясната половина е изобразена риба, а в лявата – житен клас и грозд. В горната част на щита има стилизирана корона с пет зъбера.”

Въпреки негативните статистики от последните години Видин си остава един от най-красивите и обичани български градове. Вярваме, че той и целият Северозапад ще имат своя ренесанс в близките години.

Относно автора

Венелин Добрев


Още новини