Солисти от монтанската група Пъстренец Jr. с концерт в Париж

Солисти от монтанската група Пъстренец Jr. с концерт в Париж

Солисти на певческа група певческа група Пъстренец Jr. към Общински младежки дом – Монтана, бяха включени в сборна формация от „Лятно училище по народно пеене”, която участва в тържествения концерт по повод 15 г. от създаването на Българско училище „Кирил и Методий” във френската столица Париж. В камерния хор пеят 15 талантливи момичета от София, Варна, Шумен, Пловдив, Генерал Тошево, Монтана, Берковица, Асеновград и Харманли, които през последните няколко години се обучават в майсторския клас на проф. Станилова от Академията за музикално танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив. Директорът на Младежкия дом и музикален педагог Асен Асенов, който е организатор на „Лятното училище по народно пеене”, съпровождаше на гъдулка изпълненията на младите таланти.

Честването се състоя на 12-и ноември в църквата на фондация „Южени Наполеон”, която са оказа тясна да поберe стотиците наши сънародници, пожелали да споделят празника. Програмата на самостоятелния концертен блок на „Лятното училище по народно пеене обединяваше солови, камерни и многогласни хорови песни от всички фолклорни области”. Кулминация на концерта бе изпълнението на „Излел е Дельо хайдутин” от 10-годишната Анжелика-Гая Меркова, изпратена с незатихващи аплодисменти. Вълнуващ финал бе изпълнението на „Хубава си моя горо”. Песента разплака публиката. Сред зрителите бе и проф. Генка Петрова – заместник-министър на образованието и науката.

С голям интерес бе посрещната и творческата работилница в Българското училище „Кирил и Методий“ във френската столица. Проф. Станилова разкри пред ученици и родители спецификата на народните песни от Северняшка, Шопска, Тракийска, Родопска и Пиринска фолклорни области. Солистки от групата представиха образци на фолклорното изкуство и демонстрираха характерния маниер на пеене.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини