Спортният журналист Борислав Орлинов от Монтана – сред най-добрите в света 

Спортният журналист Борислав Орлинов от Монтана – сред най-добрите в света 

Борислав Орлинов от Монтана е сред 14-те най-добри спортни репортери под 30 години в света и в топ 4 в Европа. Репортерът от спортната редакция на Nova Broadcasting Group попадна сред номинираните за AIPS SPORT MEDIA AWARDS 2020. За престижа на ежегодните награди за спортни журналисти говори това, че се определят като своеобразен аналог на „Оскарите”. Най-добрите журналисти от цял свят се състезават в различните категории на конкурса – телевизия, радио и печат.

В тазгодишните номинации са включени общо 1871 автори, като 711 са от Европа. Подборът на допуснатите до тази класация е направен от световнопризнати журналисти от различни държави. По-късно през годината на официална церемония ще бъдат обявени и победителите.

Дамир – синът на войната

Филмът, с който участва Борислав Орлинов, е озаглавен „Дамир – синът на войната”. Той разказва историята на босненския тенисист Дамир Джумхур. Младият журналист се среща с него в Белград на тенис турнира Adria Tour, организиран от сръбската легенда Новак Джокович. Заинтригуван е от личната история на Дамир. Журналистическата интуиция подсказва, че житейският път на Джумхур носи послание отвъд зоната на спорта. Затова филмът не акцентира на спортните постижения.

Тенисистът е роден през 1993 г. в обсадения град Сараево по време на войната в Босна и Херцеговина. Неговото детство и тренировките на корта преминават под  знака най-дългата блокада на столица в съвременната история.

Дамир Джамхур ми разказа как преди 27 години майка му минава между барикадите, докато по нея стрелят снайперисти, за да стигне до болница и да го роди. По-късно Дамир тренира в стар салон по физическо, който няма дървен под, защото бежанците са взимали материала, за да се отопляват. В крайна сметка, докато е дете, той не разбира изобщо какво се случва и любовта към тениса го спасява. Сега Джумхур е в елита на световния тенис, има няколко престижни титли и мечтае за това хората на Балканите да се по-обединени.“ –  споделя Борислав Орлинов.

Операторът Таси Асенов помага при заснемането на кадрите за късометражния филм на Борислав Орлинов. Екип от „Канал 3”, където работи Боби по това време, съдейства при окончателното оформяне на лентата. Идеята „Дамир – синът на войната” да участва в наградите на AIPS е на Асоциацията на спортните журналисти в България. С помощта на нейния председател Найден Тодоров проектът е финализиран и включен в авторитетния световен конкурс.

Началото

Борислав Орлинов е изгряваща звезда в спортната журналистика. Той пише най-вече за футбол и тенис. Възпитаник е на ПГПЧЕ „Петър Богдан” – Монтана. Тренирал е футбол при Юлиян Райчев в школата на Обединен детски комплекс „Ние, врабчетата“. Травма става причина да се откаже от спорта. Посещавал е групата за обучение по журналистика клуб „Медии”, където прави и първите си публикации в местни сайтове и вестници. Завършил е Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Борислав Орлинов е само на 25 години, но вече е преминал през няколко телевизии като анализатор и автор. Бил е главен редактор на сайта „Тенис Кафе”.

Сега е част от екипа Нова телевизия.

Статията подготви Даниел Цветанов от Клуб „Медии” – Монтана.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини