Желаещите да се включат в конкурса „Напеви от Северозапада” могат да го направят до средата на юни

Желаещите да се включат в конкурса „Напеви от Северозапада” могат да го направят до средата на юни
Снимка: Младежки дом

Желаещите да се включат във фолклорния конкурс „Напеви от Северозапада” ще имат възможност да направят това до 14-и юни включително. Дотогава се удължава срокът за изпращане на заявки за участие, съобщиха от Младежкия дом – Монтана. Целта на организаторите е да се даде възможност на повече участници от различни възрастови групи да се включат в него.

Въпреки че тази година форматът е видеоконкурс, ситуацията в страната възпрепятства желанието и възможността на изпълнителите и творческите състави по-активно да заявят участие в творческата надпревара, отбелязаха от културната институция. Оттам все пак допълниха, че немалко участници от страната и чужбина вече са изпратили своите заявки. Право на участие в дванадесетото издание на „Напеви от Северозапада” имат деца на възраст от 4 до 19 години, ученици от държавни и общински училища, възпитаници на читалища, ОДК, ЦРД, Младежки домове и други организации за неформално образование, студенти от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” град Пловдив и ВУЗ с музикални специалности на възраст от 19 до 30 години. Изпълненията на участниците трябва да са заснети с камера или телефон с приемливо качество и качени в Youtube, заявки по образец с линковете към изпълненията се изпращат на електронен адрес napevi_severozapad@abv.bg.

В рамките на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” се провежда и видеоконкурс за народни песни и хореография за български деца, живеещи в чужбина. Крайният срок за получаване на заявките също е 14 юни 2020 г.

Повече подробности потърсихме от Асен Асенов, директор на Младежкия дом – Монтана.

Защо и за кого е важно този тип творчески състезания да останат живи, макар и в адаптиран формат, в условията на актуалните предизвикателства?

Като институция ние винаги сме се старали да предлагаме интересни и разнообразни събития за младите хора. През годините сме организирали много културни и спортни изяви, като част от тях са станали традиционни. И тъй като живеем в интересно и динамично време, особено в сегашната извънредна ситуация, за част от тях се налага да търсим и нетрадиционни решения. По този начин се стремим да провокираме креативността и да поддържаме активността на младите хора. И ако преди коронавируса се стараехме да ги привлечем към реални срещи и да ги откъснем от интернет, за да преодолеем физическата дистанция, сега преодоляваме социалната изолация във виртуалната средата. Свързани сме с аудиторията си чрез социалните мрежи. За да не са младите хора само консуматори на забавления като шоу програмите по телевизиите, филмите и игрите в интернет, а и да изявят себе си, да покажат заложбите си, ние организираме онлайн конкурси.

Вече под тази форма мина Великденската ни работилничка. Приключи и конкурсът за любителска снимка. Националният фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” тази година е под формата на видеоконкурс, чиято „сцена” ще е нашата фен страница във Facebook. За да поддържаме традицията и да не разочароваме децата, които са се подготвили за участие с нашенски песни, мелодии и танци, ние решихме да проведем задочно дванадесетото издание на „Напеви от Северозапада”. Имаме опит от провеждането на „Видеоконкурс за народно пеене и хореография”, който е в рамките на нашия фолклорен конкурс и е предназначен за българчета в чужбина. Той винаги се е провеждал така и в него са участвали българчета от Франция, САЩ, Украйна, Германия, Испания, Кипър и Великобритания.

Има ли място за изкуство и какво носи то на умовете и сърцата?

Разбира се. Изкуството е неразделна част от нашата цивилизация. Без него животът би бил сив и скучен. То е важно за хората, защото носи духовна наслада и възпитава естетически критерии. То има и образователни функции.

Доказано е, че заниманията с изкуство помагат за развитието на множествена интелигентност.

Съвременният човек има потребност от изкуство и като консуматор, и като творец.  Разбира се, това е потребност от по-висш ранг, която се появява, когато са задоволени базовите и социалните потребности на човек.
По материала работи: Мария Тодорова
Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини