Светлана Василева: Животът е един миг и не е нужно да се пилее с нещо, което не обичаш да правиш

Светлана Василева: Животът е един миг и не е нужно да се пилее с нещо, което не обичаш да правиш

Днес ще ви срещнем със Светлана Василева, която всички наричат Сеса още откакто се помни. Тя е изключително слънчев човек, който дава своя принос за образователната трансформация в страната като част от екипа на „Център за творческо обучение” – единствената организация, която е партньор на “Google for Education” в България. Сеса е родом от Белене, но е базирана във Враца и е прекрасен пример за свободата, която може да има човек когато се занимава с дигитална професия. Започва да прави сайтове преди 10 години, а от четири е графичен и web дизайнер на свободна практика. Това приключва когато пътищата и се пресичат с екипа на Центъра и тя става човекът, отговорен за всички визуални и графични елементи, с които се работи там.

Пътят ти от Белене до Враца преминава през множество трансформации – от обучение за учител, до графичен дизайнер в софтуерна компания, фрийлансър и в края на миналата година начало на твоето приключение в Център за творческо обучение. Какво научи и откри за себе си по пътя на тази дълга трансформация?

Пътят от Белене до Враца не беше само професионален, но и личен и откритията продължават всеки ден. Най-важните неща, които синтезирах през своята призма с годините, обаче, ще споделя с радост:

  1.  Да се живее във Враца е по- приятно и спокойно отколкото си представях. Планината въздейства като нищо друго и ИТ обществото се разраства със страшна скорост. Благодаря Враца Софтуер Общество!
  2. Животът е един миг и не е нужно да се пилее с нещо, което не обичаш да правиш, даже напротив. Изводът: не съм родена за учител – дизайна и креативните занимания са моето нещо.
  3. Стремя се да изчиствам всичко старо и вече ненужно и непотребно от живота си, за да има място за новото, което искам, във всяко отношение. По-трудно се оказа, отколкото си мислех, тази вкопченост към нещата, едвам се преодолява.
  4. Предизвикателствата с различни проекти ме държат в тонус и ме подтикват да се развивам, колкото повече и по-различни, толкова повече…
  5. Движението всеки ден предпазва от болки в цялото тяло. Особено, ако работата е на компютър, в седнало положение. Препоръчвам йога на всички!
  6. Колкото и работа да има винаги трябва да имам време за игри с децата, защото растат толкова бързо, че когато аз имам време, те няма да имат
  7. Всеки ден отделям по 30 мин. спокойствие само за себе си, защото ако не го правя, ще гръмна. Отне ми известно време да го постигна, но си струваше.

Това е, спирам на 7 понеже е любимата ми цифра.

Разкажи ни повече за работата си като част от екипа на Центъра. Какво те привлече да станеш част от организацията?

Привлече ме факта, че се занимават с много различни дейности, Space camp, направо ме зашемети. Преди това не знаех, че NASA имат база за обучениe на деца в Турция и деца от България могат да участват, направо е „уау”. Почти всичко що е графичен елемент минава през мен като задача. Занимавам се най-вече с поддръжката на сайтовете на организацията, както и с банери за различни събития и обучения. Научете повече на cct.bg.

Част от мисията на Центъра е образователната трансформация на училищата в страната. Смяташ ли, че подобно нещо е добър шанс и за Северозападна България и защо?

Смятам, че подобно нещо е добър шанс за цялата страна, не само за Северозападна България, защото дава шанс на децата да излязат от остарелите начини на учене и наизустяване на материала и да започнат проектно-базирано обучение, в което те сами създават съдържанието, като синтезират много източници, което е изключително важно качество в днешния дигитален свят. И като цяло съм привърженик на това децата в училище да учат неща от практиката, които ще са им нужни в живота, например, как се попълва данъчна декларация – мега важно.

Като един „външен” за Враца човек какви са твоите впечатления за града? С какво те привлича? А какво смяташ, че може да се подобри.

Както вече споменах, привлича ме спокойствието и въздействието на планината „залепена” за града. Направо действа на аурата. Също факта, че има доста възможности за младите хора в IT бранша е към положителните качества. Бих променила общото разбиране на хората, че трябва да пазим природата, някак из кътчетата за почивка в планината сякаш много малко хора пазим чистотата. Определен тип човеци отиват и оставят боклуци навсякъде. Моля ви, никой не е длъжен да ви гледа боклуците, събирайте си ги! Но това е въпрос на възпитание, по-скоро! Това, като че ли, за цялата страна се отнася.

Ако трябва да направиш рекламен билборд на Враца какво би включила в него като изображение и какво би било посланието?

Изображението би било снимка на града от язовира, от където се вижда и града, и планината. Намерих една от Google много подходяща. Посланието би било „Ела и виж!”

Има и супер як сайт, който рекламира града  и какво може да се види в него и околността.

Има ли нещо, което искаш да  ни споделиш и ти е на сърце, а не те питахме?

Ами не, бих могла да говоря за рисуване, йога, танци, сноуборд, разходки в планината и т. н, които са ми на сърце, но да не се увличам… Само ще цитирам утвърдени източници:

– Правете каквото ви се прави, защото няма кой да го направи вместо вас, а живота си минава.

– Носете си новите дрехи.

– И отговорът е 42!

Относно автора

Добри Иванов


Още новини