Световни музиканти идват във Враца за концерт „Майстори на цигулката“

Световни музиканти идват във Враца за концерт „Майстори на цигулката“

Българският концертмайстор Веселин Демирев, който живее и развива своята кариера в Олборг, Дания, се завръща на врачанска сцена след успешните си концерти със Симфониета – Враца в последните години.

Веселин Демирев се утвърждава като цигулар и артист с уникални качества. Слави се със своята виртуозност, изключителен звук, превъзходна музикалност и чистота на свиренето. В момента той е концертмайстор на Симфоничния оркестър на Олборг, Дания, както и постоянен гост-концертмайстор на „Оркеста симфоника де Мадрид“ – най-старият симфоничен оркестър в Испания. Веселин Демирев свири на цигулка „Йозеф Гуарнери“ от 1701 г.

Ще чуем брилянтния цигулар под съпровода на Симфониета – Враца с диригент Хектор Гусман, във виртуазния Ян Сибелиус – Концерт за цигулка и оркестър в ре минор, оп. 47.

За предстоящия концерт във Враца пристига и мексиканският диригент Хектор Гусман, музикален директор на Симфоничния оркестър на Плейноу (PSO), на „Ирвинг Сан Анджело“ и „Корпус кристи симфони оркестрас“ в САЩ и почетен диригент на Филхармонията на Халиско в Мексико. Бил е гост-диригент на редица престижни ансамбли в Мексико, САЩ, Доминиканската република, Чехия, Полша, Япония, Южна Корея, Италия, Испания, Германия и др. В допълнение на грандиозната му кариера като диригент, Хектор Гусман се радва на международен успех като концертиращ органист и е носител на редица престижни световни награди.

В програмата на концерта „Майстори на цигулката“ на 23-ти февруари (петък) от 19:00 ч. в градската зала е включена и още една разкошна творба – Симфония №1 в до минор от Й. Брамс. Повече за произведенията и техните автори, както и биографиите на гостуващите музиканти, можете да научите от книжката-каталог на Симфониета – Враца, която се продава в билетния център. За първи път в настоящия сезон, текстовете, интересни и увлекателни, са подготвени от именития музиколог Марияна Булева.

Билетите за концерта на 23-ти февруари са в продажба на касата в билетен център „Гъбката“.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук