Танцов ансамбъл „Младост” с концерт в Монтана по повод 45 години от създаването си

Танцов ансамбъл „Младост” с концерт в Монтана по повод 45 години от създаването си

С тържествен концерт представителен танцов ансамбъл „Младост” при Общински младежки дом – Монтана ще отбележи 45 години от създаването си. На 11-и юни от 18:00 ч. в залата на Драматичен театър „Драгомир Асенов” – Монтана фолклорните таланти, подготвени от хореографите Стоян Стоянов и Николай Спасов, ще зарадват публиката с богата програма.

От различни краища на страната се завръщат и бивши възпитаници на ансамбъла, които също ще танцуват. В продължение на два часа над 150 изпълнители ще покажат богатството на различните фолклорни области на страната ни. Специални гости в концерта ще бъдат детски фолклорен ансамбъл „Брецлаванек” от Брецлав, Чехия и ансамбъл за песни и танци „Ходовяци” от Сиедлце, Полша.

Двете чуждестранни формации  ще се включат и в 15-ото издание на  Международния фолклорен фестивал – Монтана, който се организира за празника на града – Свети Дух. Приятелството между трите състава е дългогодишно, като неведнъж българската група е участвала в организираните от тях фолклорни форуми.

Представителен танцов ансамбъл „Младост” при Общински младежки дом – Монтана, е създаден през 1976 г. Носител е на почетната значка на Община Монтана, а от 2010 г. му е присъдено званието „представителен”. Главен художествен ръководител и хореограф на ансамбъла е Стоян Стоянов. Мисията на неговите възпитаници е да запазят фолклорните традиции в танцовото изкуство. Помощник в това начинание е и младият хореограф Николай Спасов, който е възпитаник на Танцов ансамбъл „Младост”.

Вече 45 години танцьорите го правят успешно не само на сцените в България , но и на три континента – в почти цяла Европа – Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Албания, Черна гора, Република Северна Македония, Турция, Гърция, Чехия, Полша, Италия, Франция, Германия, Испания, Словакия, Словения, Унгария, Белгия, Португалия;  Азия  и в САЩ. Съставът завладява сърцата на публиката не само у нас, но по целия свят.

В своята дългогодишна история ансамбълът е изнесъл над 1500 концерта, носител е на награди и златни медали от различни национални и международни фолклорни фестивали и форуми. През репетиционната зала са преминали над 2000 танцьори. В момента в танцов ансамбъл „Младост” репетират ентусиасти на възраст от 5- до 65-годишна възраст, чието призвание са фолклорните танци. С ансамбъла са поставяли свои композиции именити хореографи.

Репертоарът на фолклорната формация е изключително разнообразен. Той съдържа танци от различни фолклорни етнографски области на България – Шопска, Тракийска, Северняшка, Добруджанска и други. Поставят се танци с тематична и сюжетна насоченост, сценично разработени танци, както и се изучават автентични хора. В ансамбъл „Младост” танцьорите правят връзката с дълбоките корени и духовното съдържание на народния танц и това послание привлича все повече хора към танцовия фолклор.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини