„Тийноватор” – училището по предприемачество и мислене извън кутията

„Тийноватор” – училището по предприемачество и мислене извън кутията

Предизвикателствата на утрешния ден се посрещат с новаторски умения и знания, с мислене извън кутията и няколко хода напред. A какви са бъдещите предизвикателствата и как да мислим в решения, а не в проблеми. В началото на годината това ни показаха учениците от Tийноватор Враца, чиито новаторски идеи извоюваха няколко награди на тазгодишния „Тийноватор стартъп уикенд”, който се проведе в средата на януари в „София Тех Парк”.

Заедно със свои връстници от София и Варна младежите потърсиха работещи решения за редица належащи проблеми като климатичните промени, спасяването на пчелите, устойчиво строителство, здравословното хранене в училище, намаляване на катастрофите, онлайн частни уроци, те предложиха и алтернативи на пластмасата материали като коноп. Събитието събра за пръв път на едно място близо 250 ученици участници в стартъп клубовете от 17 училища в София, Варна и Враца, менторите в програмата и жури от инвеститори. 

Онлайн уроци

Учениците от start up клуба към  ППМГ „Акад. Иван Ценов” Враца се фокусираха върху нуждата от по-добро и достъпно образование. Врачанските тийноватори завоюваха  наградата за Най-устойчив бизнес модел със своята идея за образователна платформа, свързваща ученици с учители, които имат нужда от допълнителна подготовка и напътствия – лично или онлайн. Освен с най-престижното отличие, врачанският стартъп oт 27 младежи завоюва и най-хубавия според екипа приз – за „най-будуващ екип”. Младежите буквално прекарват две денонощия в разработка на образователната платформа.  

Врачанският екип предлага и друго решение за подобряване на училищната среда, свързано с предлагане и по-лесен достъп до здравословна храна в училищата.  Там те представят идеята за създаване отново на онлайн платформа – този път за поръчки на здравословна храна директно до класните стаи. По време на състезанието учениците презентират пред жури от инвеститори и партньори близо 30 стартъп идеи. Повечето от които ще бъдат разработени на финалното състезание през месец май. Гласуването e в категории зелена идея, социална иновация, устойчив бизнес модел и др.

Тийноватор” мисия

„Тийноватор” са стартъп клубове в българските училища, които имат за цел да активизират младите хора в 10-и и 11-и клас, да им помогнат мислят извън кутийката и да вярват, че могат да направят всичко, което поискат”, обобщава мисията им Светлана Савова, ръководител на „Тийноватор” в България. Миналата година e пилотна за програмата и през изминалата учебна година се създават първите стартъп-и в четири софийски училища. Следва почти моментален интерес от по-малки градове, където проекта се възприема доста добре.

„Най-интересното е, че след стартирането на проекта с нас се свързаха училища  от Козлодуй, Монтана, Русе. Възможностите там са по-малко, хората в София са пренаситени хората им им се предлагат всякакви възможности в училище и извън него”, споделят от „Тийноватор”. 

Пътят до наградата

Пътят до наградата е придружен с много предварителна работа. Младите предприемачи преминават през няколко подготвителни етапа през цялата учебна година с помощта на ментори. През различните части от програмата се придобива цяла гама от умения и компетенции. По време на началната, подготвителната фаза специално внимание се обръщат на  работата в екип и развитието на т. нар. „софт скилс” или меки, социални умения, но най-важното умение е това, че младежите генерират идеи и имат възможността да ги превърнат в работещ бизнес.

„В Тийноватор учим бъдещите предприемачи и на друго много важно умение – да не се разочароват от провали, да знаят, че няма нещо, което не може да се постигне”, допълва още Светлана. В България и като цяло в Европа има много нисък процент на предприемачи в сравнение със САЩ. Забелязват се държавни усилия за промяна на тази тенденция, има часове в официалните учебни програми, но те са ограничени, водят се от учители, а не от предприемачи и хора от  бизнеса. Въпреки всичко има опити да се правят подобрения и да се въвеждат новости. 

Бъдещи Тийноватор” планове 

Eкипът на „Тийноватор” планира да разшири обсега и работата си в градовете, в които в момента са активни. Във Враца в инициативата се очаква да се включат поне още едно или две училища. „При следващото издания във Враца ще е по-лесно, защото самите младежи вече са нашите посланици на място. В началото о в началото всичко беше малко по-трудно да попаднем на правилното училище и деца, които са достатъчно мотивирани”, споделят от „Тийноватор”. Стартъп клубове ще има и в други градове в Северозападна България, като засега силен интерес има от училища в Монтана.

За Тийноватор

„Тийноватор” се реализира пилотно в България от началото на учебната 2018-2019 г., когато в програмата участват четири столични училища. За 2019-2020 г. „Тийноватор” вече е в 17 училища в три града – София, Варна и Враца. Проектът е фокусиран върху стимулиране на креативното мислене на учениците и върху развиване на предприемаческите им умения.

Ментори предприемачи от стартиращи и развити компании в България и с опит в различни сфери, помагат на ученици в 10-и и 11-и клас да открият страстта си и да я превърнат в печеливш стартъп проект. За тази учебна година в програмата са включени 34 ментори. Методиката на обучение на Тийноватор е разработена на oсновата на успешни практики от Станфордския университет. Програмата се прилага в девет държави на три континента, а България е част от нея от учебната 2018-2019 г.

Относно автора

Нели Найденова

През последните няколко години работи като Експерт Комуникации в редица екооорганизации. Вярва, че да се опазят природните ни богатства, човек трябва да ги опознае, припознае и обикне, а затова е необходимо общуване и по-ефективна комуникация с по-широк кръг от хора. Корените й все пак я връщат в Монтана заради нуждата от промяна и желанието да разкаже неразказаните истории на Северозапада. В Призни се надява да намери вдъхновение за промяна, надява се сайтът да вдъхнови и други хора да започнат промяната от себе си, техния дом, работно място, градината, гората и планината до нас.


Още новини