Цветомира Калинкинска от “Animal Help Mezdra”, където над 150 приютени кучета очакват своя нов дом

Цветомира Калинкинска от “Animal Help Mezdra”, където над 150 приютени кучета очакват своя нов дом

Днес ви срещаме с Цветомира Калинкинска, едно от биещите сърца зад “Animal Help Mezdra”. От 2015 г. насам тя и група доброволци всеки ден помагат с всеотдайни грижи за бездомни кучета. Повече за тяхната кауза и мисия, ще научим от Цветомира в следващите редове.

Разкажете ни за това как се зароди идеята за “Animal Help Mezdra”? Кога започнахте и как се разви каузата през годините?

Сдружение „В помощ на животните в Мездра“ съществува официално от март 2015 г. Обединени сме от общата кауза за защита правата на животните, грижи за бездомни и нуждаещи се животни и утвърждаване на принципи за хуманно отношение към животните. Неформално се занимаваме с тези дейности от дълги години, като в началото аз и Станислав Марински приютявахме бездомни кучета и котки в домовете си, лекувахме ги и им намирахме дом. През 2015 г. създадохме организацията, като идеята ни беше един ден да направим истински приют за кучета. В началото ни подкрепиха много хора, имахме над 20 доброволци в приюта, които лека-полека се отказаха от тази кауза. В момента трима човека извършваме тази дейност – аз, Станислав Марински и Йосиф Качев. През деня работим като всички нормални хора, а вечер отиваме в приюта, за да се грижим за почти 160 кучета.

"Animal Help Mezdra" кучета

Какви са плановете ви за следващата година? Предстоят ли някакви по-мащабни инициативи?

За момента отново планираме създаването на благотворителен календар за следващата година, като се надявам да има и други изненади за хората, които ни подкрепят.

Как хората могат да са по-отговорни при гледането на домашни любимци? Кои са най-честите лоши практики, които виждате масово и как те могат да бъдат избегнати?

Най-важното нещо е кастрацията. Липсата на култура и отговорност водят до огромните размери на този проблем. Българският манталитет да не се кастрира кучето/котката, да се пуска на свобода, да ражда и поколението да се изхвърля на улицата са в основата на този проблем.

Вие сте пример за хора, които са видяли един обществен проблем и са се заели с неговото решаване. Смятате ли, че инициативността на местните е един от начините за решаване на някои от проблемите на Северозапада?

Да, ако повече хора кастрираха, ако повече хора са отговорни към създало се вече поколение кученца или котенца, ако не ги изхвърляха – тогава проблемът с безстопанствените животни нямаше да съществува. Ако хората не смятаха, че ние просто сме длъжни да приберем всички бездомни и че тяхната отговорност приключва с обаждането по телефона и настояването да отидем и да вземем поредното, изхвърлено на улицата, защото стои пред портата им, нямаше да сме постоянно препълнени с кучета и с вързани ръце да помагаме на повече нуждаещи се.

"Animal Help Mezdra" кучета

Същото важи и за осиновяванията. Хората предпочитат да вървят по улицата с породисто куче, което най-вероятно струва хиляди левове вместо да осиновят. А разлика в кучетата няма. Уличните дори обичат повече. Това може да го разбере само човек, поглеждал в очите на едно бездомно куче или коте.

"Animal Help Mezdra" куче

Ако нашите читатели искат да подкрепят вашата дейност как могат да го направят?

Могат да станат доброволци в приюта – кучетата винаги имат нужда някой да ги погали, да им се порадва и да поиграе с тях.

Също така могат да дарят на:

В полза на: СНЦОП „В помощ на животните в Мездра”
IBAN: BG79UBBS88881000962248
BIC: UBBSBGSF
При банка: ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА
Основание: Дарение

Както и на PayPal: animal.help.mezdra@gmail.com

Нека завършим с оптимистична нотка – споделете с нас как си представяте Мездра и Северозапада в своите мечти?

Ако тази мечта трябва да е свързана с бездомните животни, то тя ще е да имаме истински приют и повече хора, които да ни подкрепят в тази инициатива. Искрено се надявам хората да проумеят, че тези същества също имат души, също ги боли и не бива да бъдат подлагани на страдание – да нямат дом, храна, вода, да спят на снега, да ги вали дъжд или пък да няма къде да се скрият на хладно, когато навън е 40 градуса; както и да не бъдат бити, измъчвани или малтретирани по какъвто и да е начин.

"Animal Help Mezdra" куче

Относно автора

Венелин Добрев

Венелин е родом от Стара Загора. Вярва в чудеса (все още) и обича да разказва истории, които вдъхновяват читателите. Магистър по бизнес икономика с опит в предприемачеството и бизнес развитието. Венелин е един от създателите на uspelite.bg - най-голямата медия за добри новини в България и въпреки че вече не е част от проекта, продължава да се стреми да вдъхновява хората да следват мечтите си. Работил е и по други проекти със социална насоченост като „От баба“ и няколко години е бил част от екипа на Агенция за регионално икономическо развитие - Стара Загора като експерт по международни програми и проекти.

Прочетете и другите материали на автора тук