Турнир по мини футбол за Бранимир: как спортът обединява в името на кауза

Турнир по мини футбол за Бранимир: как спортът обединява в името на кауза

„След като така или иначе е много възможно децата да срещнат зли врагове, нека поне да са чували за смели рицари и геройски кураж. В противен случай, не правим съдбата им по-светла, а по мрачна.“ К. С. Луис (Since it is so likely that they will meet cruel enemies, let them at least have heard of brave knights and heroic courage. Otherwise you are making their destiny not brighter but darker.)

Куражът не винаги се крие зад броня, меч и не винаги героят се носи на гърба на доблестен жребец. Понякога героят е порасналото момче от квартала, учителят ти по физкултура и онзи приятел, с когото можете да проследите приятелството си от бебешките колички.

Петър Петров с неговите ученици. Снимка: личен архив

Християн Илиев, Петър Петров и Томислав Валериев – будни момчета, вече мъже, чиито животи са свързани по стотици начини и най-вече чрез спорта, организират турнир по мини футбол с благотворителна цел, а именно – събиране на средства за лечението на Бранимир Викторов Баев.

Томислав Валериев и Християн Илиев. Снимка: личен архив

Бранимир е родом от Монтана и е бивш волейболист на града, част от отбора в периода 2014-2015 г. Той е диагностициран със злокачествен тумор на прасеца преди две години и има нужда от нашата подкрепа за да продължи лечението си в Турция.

Бранимир Викторов Баев. Снимка: личен архив

Турнирът започва на 3-ти май в 10:00 ч. и е предвиден да приключи на 4-ти май в 18:00 ч. Той ще се проведе в село Лехчево в двора на училището „Св. Св Кирил и  Методий“.

Информация относно събитието, отборите и напредъка в организацията може да намерите тук – на страницата на събитието. На място ще бъде поставена кутия, където публиката, а и всеки, който има желание и възможност, може да направи своя принос.

Таксата, събрана от включилите се отбори (минимум 30 лв. на отбор), ще бъде събирана в отделна кутия и ще бъде преведена изцяло по дарителската сметка за лечението на Бранимир. Записванията на отборите приключиха на 28-и април, а записалите се участници са 74 на брой, разделени в 8 отбора.

Исках да задам на тези пораснали момчета някакъв въпрос, свързан с доброто у хората, но мисля че с примера си те казаха достатъчно…

Петък и събота са празнични почивни дни, поразходете се, насладете се на любителски мини футбол, заведете децата си, запознайте се с едно добро дело, запознайте се с добри примери.

Споделяме с вас и дарителската сметка за лечението:

Бранимир Викторов Баев
IBAN: BG98UNCR70001522433967

Относно автора

Елизабет Тончева

„Тате, аз се прибирам!“- така в три часа сутринта Бети казва на баща си, че се прибира вкъщи. На следващия ден молбата за напускане е подадена, на два курса багажът - пренесен и след десет години живот в София и над три години стабилно развитие в корпоративния свят, тя се прибира вкъщи. Родният ѝ дом е в Лехчево и Бети носи автентичната непокорност на региона. Ако не я намерим с книга в ръка, то тогава държи длетото. Обожава красотата на диалекта в Северозапада и не се свени да я покаже на останалите. Най- голямата ѝ ценност е семейството. Търси, събира и запазва информацията и историите за рода си. Влюбва се и създава семейство във Видин. Пътува всяка възможна минута между Видин и Лехчево, а малкият ѝ син е винаги с нея: „Той е част от това. Той го носи, това е неговата история и ще я познава.“ Не казва много, когато я попиташ какво за нея е дома. Чуваш я да цитира единствено: „…Тръгни по пътя и през двора. През портата позната. И ще стигнеш у дома. Или дом стъкни си. Или си почини.“ Останалото е в очите.

Прочетете и другите материали на автора тук