„Училищна Телерик Академия” обяви прием за безплатни ИТ обучения за ученици в Северозападна България

„Училищна Телерик Академия” обяви прием за безплатни ИТ обучения за ученици в Северозападна България

Най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици „Училищна Телерик Академия” обяви нов прием за школите си през учебната 2022/2023 година. Деца и младежи от Северозападна България ще имат възможност да се обучават безплатно на програмиране и дигитални технологии, като от кандидатите не се изискват предварителни познания в областта на технологиите. Кандидатстването е отворено онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия до 2-ри октомври.

Обученията ще се провеждат в рамките на 72 часа през учебната година, започвайки от края на октомври, а форматът им ще бъде присъствен или онлайн, което ще бъде уточнено допълнително.

Берковица –  ученици от V-VII клас ще могат да вземат участие в безплатна школа по „Дигитални науки” в Берковица, която се реализира в сътрудничество с ОУ „Никола Й. Вапцаров” и подкрепата на фондация „Америка за България” и “Soft2RUN”.

Видин – във Видин предстоят две безплатни школи: по „Разработка на игри” за V-VII клас и „Уеб програмиране” за VIII-XI клас. Те се реализират в сътрудничество с ППМГ „Екзарх Антим I”, ПГ „Проф. д-р Асен Златаров” и с подкрепата на “Cargill” и Бойко Караджов, който е съосновател на “Payhawk”.

Враца – във Враца ще се проведат четири безплатни школи: по „Дигитални науки” за 3-4 клас, по „Алгоритмично програмиране” и „Разработка на игри” за V-VII клас и по „Уеб програмиране” за VIII-XI клас. Те се реализиратв сътрудничество с Враца софтуер общество, ППМГ „Акад. Иван Ценов” и с подкрепата на рондация „Америка за България“, “LAUNCHubVentures” и “ST6”.

Лом–учениците от  V-VII клас ще могат да вземат участие в безплатна школа по “Уеб програмиране” в Лом, която се реализира в сътрудничество с ПГ „Найден Геров“ и с подкрепата на “Radzen”.

Монтана – безплатните школи по „Разработка на игри” за V-VII клас и VIII-XI клас в Монтана се реализират в сътрудничество с ПМПГ „Св. Климент Охридски” и с подкрепата на фондация „Америка за България”, „Netsurf.bg”, “DHL Freight Enterprise Software Solutions” и “Questers”.

Кандидатстване и приемен тест

Учениците в III-IV, V-VII и VIII-XI клас могат да разгледат школите за тяхната възрастова група и да изберат най-удобната за тях по място и време на провеждане. Учениците в XII клас могат да се включат в една от онлайн школите. Процесът на кандидатстване става онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия и включва попълване на форма за кандидатстване, както и приемен тест, който трябва да се попълни до 2-ри октомври.

Ново разпределение на програми по възрастови групи

Обученията за VIIIXI клас подпомагат кариерната ориентация на учениците и тяхната последваща професионална реализация, чрез практическа насоченост и модерна програма. Гимназиалните ученици могат да участват в една от две програми – „Разработка на игри” и „Уеб програмиране”.

От тази учебна година, обученията за XII клас ще се провеждат само в онлайн формат и ученици от цялата страна могат да кандидатстват за една от три програми – „Дигитални науки”, „Разработка на игри” и „Уеб програмиране”.

Обученията за V-VII клас развиват ключови дигитални умения, а учениците могат да избират между четири програми – „Дигитални науки”, „ Уеб програмиране”, „Разработка на игри” и „Алгоритмично програмиране”.

Учениците в III-IV клас могат да вземат участие в школа по „Дигитални науки”. В нея децата ще подобрят дигиталните си умения и ще се запознаят със света на технологиите.

Повече информация за програмите може да бъде намерена на сайта на Училищна Телерик Академия.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини