Усетете духа на миналото в Михайловата къща в Монтана

Усетете духа на миналото в Михайловата къща в Монтана
Снимка: Лилия Христова

Чували ли сте за Михайловата къща в Монтана? Тя е най-старата запазена сграда, представител на възрожденска архитектура върху територията на града. Към днешна дата тя представлява музеен обект, който е бил открит през 1955 г. като къща-музей „Христо Михайлов”. Обявена е и за паметник на културата с национално значение през 1973 г.

Всичко останало е запазено такова, каквото е било и преди с изключение на верандата, която преди е била открита.

Михайловата къща се намира до православния храм „Св. св. Кирил и Методий” и археологическата експозиция Лапидариум. Тя е единствената реставрирана и консервирана късновъзрожденска къща в Монтана.

От края на XIX до средата на XX в. в нея живее семейството на отец Михаил Вариклечков. Той бил свещеник в местния храм и същевременно преподавал и като учител в малкото училище към черквата. Михаил Вариклечков е бащата на Христо и Иван Михайлови – едни от най-известните комунистическите дейци, активни участници в Септемврийското въстание през 40-те години.

Снимка: Лилия Христова

Сега в Михайловата къща може да видите етнографската изложба, включваща над 350 предмета от традиционния селски и градски бит, характерен за Монтана и региона от края на XVIII до началото на XX в.

Там ви очаква експозицията, наречена „Светът на баба и дядо”, където ще се запознаете с художествени занаяти предмети от селския и градския бит, характерни за региона. В Михайловата къща ви очакват и празнични костюми, всичко нужно за тъкане на килими. Можете да видите още образци на Чипровската златарска и килимарска школа, на Берковската битова керамика, за която са характерни жълто, кафяво, бежово и зелено. Показани са и промените в облеклото, мебелите и цялостното обзавеждане в домовете на заможните градски семейства в края на XIX и началото на XX в. Те са повлияни от модните тенденции на Западна Европа, както и традиционни дървени и медни музикални инструменти.

Снимка: Лилия Христова

В една от стаите е обособен „Кабинетът на Христо Михайлов”, където ще видите мебели, книги и оригинални семейни снимки, свързани с отделни страни от личния живот на видния комунистически активист Христо Михайлов, чието име градът носи до 1993 г.

Снимка: Лилия Христова

В Михайловата къща има и кът, посветен на духовата музика в Монтанско.

В годините след Освобождението на България през 1878 г. традиционните музикални инструменти отстъпват място на духовата музика.

В монтанския край духовите оркестри са много и имат своята дългогодишна история. Донякъде обяснението за това е и в близостта на региона до река Дунав, откъдето след Освобождението влизат музиканти за духови оркестри – от Чехия, Унгария и най-вече от австрийската столица Виена. Към военните поделения са създадени военно-духови музикантски роти. От тях излизат музиканти, които след военната служба се завръщат в родните си места и създават първите духови формации в края на 20-те години на ХХ в. Инструментите, които били модерни по онова време били басфлигорна, флигорна, тромпет и кларинет.

Снимка: Лилия Христова

Изявите на духовите формации били същинско събитие за гражданите на Монтана. Те репетирали всяка вечер, а в неделните и празнични дни прави безплатни концерти за хората.

През 40-те и 50-те години на ХХ в. почти всяко селище в региона на Монтана има духова формация, която взема участие в културния живот на селището.

С редки изключения музикантите сами купуват инструментите си. В началото повечето от тях са „слухари” , които разучават репертоара си с помощта на грамофони. За усъвършенстване на техниката си на свирене и постепенно нотно ограмотяване се допитват до учители, градски музиканти и капелмайстори.

Репертоарът на духовите формации първоначална включваместни хора и песни, а по-късно и маршове и стилове като  валс, румба танго и други.

Работно и време:

От понеделник до събота: 08:00-12:00 ч. и 12:30-17:00 ч.

Вход: 1 лв.

Относно автора

Лилия Христова

Лилия се занимава с писане от незапомнени времена. Най-любимите ѝ човешки творения са джагите и поредицата за Хари Потър. Вдъхновява се от приключенски пътешествия, природата и смелите човешки истории. Има корени в Северозапада и винаги е имала специална връзка с този регион. Смята, че той крие множество интересни неразказани истории и красиви, непознати места, за които си струва да научим повече.