Успехът?

Успехът?

Странно е как дори и след като човек завърши, висшето образование остава една от главните теми в ежедневието му. Всекидневно се слуша по новините, на работа, в различни заведения или просто от обикновени хора за личности с магистратури и най-различни титли. Слуша се за професори, които са направили нещо за обществото, за различни открития, които са извършени в пространството на даден университет, за постиженията на неговите възпитаници. Но може ли човек да успее, дори и да не следва висше образование и не учи в университет?

Сложно е да наречем даден човек успял, защото няма дадено определение за това.

За някои това може да бъде намереното щастие, за други би било дадена работа, за трети – богатство. Всичките тези неща, макар и да са доста различни, имат доста общи неща. А едно от тях е ходенето в университет. Разбира се, може мечтите на човек да съвпадат и при ученето на дадено нещо той да изпълни няколко свои желания. Но, да кажем, че всъщност целта на живота е изпълненията на колкото е възможно повече желания. Възможно ли е това да стане, ако не се учи висше образование?

Ще изключа случаите, когато човек мечтае просто да учи в даден университет, заради самото учене в него, или защото иска точно тази диплома. Има хиляди университети в света и всеки човек има множество от опции за избор. В същото време голяма част от тях са признати и чрез дипломата човек може да си намери добре платена работа. Това е система, която съществува от години, и е следвана от хора, които вярват в нея. Точен специфичен университет не трябва, за да може човек да работи това, което желае. Но, ако желае да е на върха, да е най-добър или един от най-добрите, човек не трябва само да има хубава диплома. Дори и това да значи да е посещавал Харвард (6-о място в света) или Кеймбридж (3-то място в света). Трябват много други качества, както и доказване на успехи. Това става не чрез лист хартия и едно ръкостискане, а с много други неща.

А има ли други начини да се успее, без да се посещава университет? Ако човек попита някой възрастен, той би отговорил, че нищо не би било възможно да бъде постигнато без висше образование. Със съществуването на интернет информацията става много обширна и достъпна. Тя е по-обемна и от тази, която ще бъде предадена във висше учебно заведение, което и да е то. Разликата между ученето през интернет и в университет е единствено документът. Човек може да е много по-добър от някои възпитаници, но е в ситуация, където трябва да се доказва много повече. Но все пак, ако е достатъчно интелигентен, той ще намери начин да постигне своето много по-добре, отколкото някой друг с висше.

Да преминем към случаите, където човек просто не иска да посещава и да си губи времето с университети или знание. Възможно ли е той/тя да успее? Разбира се – чрез медиите. Проблемът с тази опция, която е доста подходяща и би могла да донесе най-добри позитиви, е че се случва рядко. За да може човек да успее, търсейки влияние върху хората, той има два варианта. Първият е да е много умен, за да знае какво да прави след като си извоюва слава, за да може предвиди следващата ситуация. Другият е да се държи достатъчно провокативно. Във втория случай човек винаги ще получава внимание и ще бъде обсъждан от хората. Той никога няма и да бъде беден. По-сложното в тази ситуация, е, че най-вероятно такъв човек ще бъде пионка и контролиран от други, за да може те да печелят пари. Не е ли така, то той трябва да знае как да изиграе следващото си действие. Ако го изиграе добре, то той ще предизвика подобно мнение за себе си, най-вероятно ще негативно.

В заключение ще кажа, че никой от тези избори не е грешен.

Просто за някои е по-правилен. Всеки от тях може да донесе успех на човек. Рисковите, които не включват посещение на висше учебно заведение, повечето пъти носят повече дивиденти. Висшето образование просто е лесен начин човек да си осигури добър и стабилен живот с добра заплата, без да има каквато и да е възможност да промени ситуацията. Обществото има определени очаквания към такава успешна личност и няма да му позволи да следва различни идеи, свързани с това да влияние с провокативно държание. Единствената му възможна опция на такъв човек е само нагоре с признания на национално/световно ниво, но не и надолу или настрани.

Автор: Мартин Николаев

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук