В Козлодуй отбелязаха Деня на Дунав с флотилия с послания по течението на реката

В Козлодуй отбелязаха Деня на Дунав с флотилия с послания по течението на реката

11 ръчно изработени сала с индивидуални послания от деца от град Козлодуй отпътуваха по течението на река Дунав заедно с надеждата на авторите им те да достигнат до своите случайни получатели по поречието на реката и да провокират обратна връзка.

Инициативата бе кулминацията в програмата на държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” по повод тазгодишното отбелязване на Международния ден на река Дунав.

Рибарят Валентин Стойков, с чиято помощ саловете от шишарки отплаваха с най-силното течение на дунавските води, засили надеждите на децата, като ги увери, че флотилията има реални шансове да достигне чак до мястото, където реката се влива в Черно море.

Докато малките творци изработваха своите салове от естествени материали, служители от специализираните поделения на предприятието в крайдунавския град по традиция се включиха в дейностите по почистване и облагородяване на зелени площи в Ботев парк, като обърнаха специално внимание на алпинеумите около паметната плоча на капитан Дагоберт Енглендер, на защитената местност южно от музейния кът „Новата станция на България” и на екопътеката към изписаните с иглолистни дървета инициали Хр. Б. (Христо Ботев).

Дни преди отбелязването на Деня на Дунав бе награден и екипът, създател на видеоклипа „Дунав – това е живот”, класиран на първо място в категория видео сред участници от още 14 държави в международния конкурс “Dunabe Art Master 2021”, организиран от Глобалното партньорство по водите в Централна и Източна Европа и Международната комисия за защита на река Дунав.

Миналата година в рамките на инициативата по отбелязване на Деня на реката екипът в състав: Илейн Манасиева, Светослава Стойкова, Людмила Иванова, Виктория Николаева и менторът им Теодор Пиронков създаде концепцията и засне кадрите за създаването на едноминутното видео, което впоследствие впечатли международното жури.

В тазгодишното, осмо поред, честване на Международния ден на река Дунав, което се състоя на 1-ви юли, се включиха над 30 деца и повече от 40 възрастни, като тенденцията с всяка изминала година броят на доброволците да се увеличава се затвърждава за поредна година.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини