В Козлодуй отбелязаха Сирни Заговезни

В Козлодуй отбелязаха Сирни Заговезни

Днес е Сирни Заговезни – ден, в който се иска и дава прошка, наричан още Прошка, Прочка, Поклади, Сирница, Масленица и Ората.

Въпреки лошото време десетки граждани се събраха в парк „Турлашка махала”, за да да се хванат на хорото около пречистващия огън.

Деца от козлодуйското читалище направиха ритуала хамкане на халва и яйца. В мероприятието взеха участие и малките артисти от балет „Хаос” и духовият оркестър при НЧХП „Христо Ботев – 1879”, които зарадваха присъстващите със своите изпълнения.

Пенсионерите от пенсионерски клуб „Турлашка махала” бяха приготвили домашни ястия за всички присъстващи граждани и гости на Козлодуй.

Сирни Заговезни се чества седем седмици преди Великден. Той е винаги в неделя и трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи. На трапезата се слагат млечни и яйчни продукти. Заговезни поставя началото на най-големия пост през годината (Великия пост), с него се свързват и кукерските игри и не на последно място прошката. По традиция по-младите посещават домовете на по-възрастни роднини и близки и искат прошка. В българската народна традиция празникът обозначава границата между зимата и пролетта – възраждащата се природа.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини