„Вълкът и седемте козлета“ оживяват на сцената на Държавен куклен театър – Видин

„Вълкът и седемте козлета“ оживяват на сцената на Държавен куклен театър – Видин
Снимки: Държавен куклен театър – Видин

Държавен куклен театър – Видин очаква с нетърпение първата си среща с публиката след изолацията, ще изнася представления за деца всяка събота

На 13 юни в 11 часа театърът ще представи пиесата „Вълкът и седемте козлета“.

Артистите от видинския куклен театър, подобно на колегите си от цял свят, бяха принудени да прекратят дейността си за три месеца заради пандемията от Covid -19. За радост на публиката, със заповед на министъра на здравеопазването, от първи юни театралните представления отново са разрешени при капацитет от 30 % от местата в залата и спазване на определени противоепидемични мерки, съобщават оттам.

Екипът на ДКТ – Видин е подготвил една по-различна програма през този нетрадиционен летен театрален сезон. Всяка събота от 11:00 ч. малки и големи ще имат възможност отново да се пренесат във вълшебния свят на приказните кукли. Подобна ежеседмична програма не е имало през последните няколко години и съставът на театъра се надява, че публиката ще бъде удовлетворена, а културният афиш на града – обогатен още повече.

Следващи спектакли са „Маша и мечокът“ на 20-ти и „Дядовата ръкавичка“ на 27-ми.

„Репертоарът е много разнообразен, с което се надяваме да привлечем публиката. Разбира се, за начало избрахме класическите приказки, защото те са много обичани, познати са. Пък и в една класическа приказка е събрана цялата мъдрост. Те са любими не само на децата, но и за възрастните. Текстовете са поднесени по разбираем и нов начин. А изразните средства са разнообразни“, споделя Павлинка Трифонова, директор на Държавен куклен театър – Видин.

Билетите могат да се закупят предварително на място във фоайето на театъра от понеделник (08.06) до петък между 10:00 ч. и 13:00 ч., съобщават от театъра.

Публиката несъмнено е липсвала на актьорите … А как е протекла подготовката?

Павлинка Трифонова разказва: „Ние сме много предпазливи и следваме всички противоепидемични мерки. Поради това в момента няма репетиции. Един репетиционен период отнема поне 6-7 часа работа на сцена, а ние не бихме искали да има струпване на екипа в затворено пространство за толкова дълго. През годините сме събрали един много различен и богат репертоар, така че имаме какво да покажем на публиката. Особено внимателни сме и към хигиенните мерки, взети спрямо зрителите. Следваме всички изисквания за дезинфекция и дистанция. Нямаме търпение да се срещнем отново с децата и да ги радваме с представления всяка събота. Надявам се след тежките зимни месеци, в които нашите деца бяха пред книгите и компютрите, да са още по-жадни за живото изкуство, за срещата с актьорите. Въпреки това ние проявяваме пълно разбиране и към всеки родител, който се страхува все още да посещава подобни мероприятия на закрито.“

От театъра напомнят, че маските за възрастни са задължителни.

Преди представленията на входа ще са осигурени дезинфектанти, а също и маски, в случай че някой е пропуснал да донесе своя. Местата ще са предварително разпределени, така че да се спазват изискванията за намален капацитет и безопасно разстояние, уточняват още от театъра.

По материала рабити: Мария Тодорова

Относно автора

Призни

Призни е медията, която разказва неразказаните истории на Северозапада. :)


Още новини