Видин отбеляза Международния ден на Дунав с богата програма

Видин отбеляза Международния ден на Дунав с богата програма

Събитие, организирано по случай Международния ден на река Дунав, който отбелязваме на 29-и юни, се състоя във Видин. Празникът събра в Крайдунавския парк хиляди жители и гости на града, които се насладиха на изключително приятна вечер.

Началото бе поставено с концерт на ансамбъла за народни песни и танци „Дунав” и Градския духов оркестър. Това бе заключителното събитие по проекта „Сватба по Видински – модерен прочит на автентичните сватбени ритуали”.

Вечерта продължи с нестинарски танци в рова на средновековната крепост „Баба Вида”. Върху огнената жарава танцуваха Илиян Йорданов и дъщеря му Мария Йорданова, които чрез представянето на древния езически обичай отправиха молитва към небесните сили за сполука и плодородие. Пазени от покровителите на нетинарите иконата на св. св. Константин и Елена и под звуците на гайда и тъпан те изпълниха местичния древен танц, в началото на който жаравата традиционно се прекосява на кръст и продължава с характерната ситна и равна стъпка на ритуалното ходене върху горящите въглени.

Вечерта завърши със зрелищно светлинно шоу, което съчета свтлинни ефекти, музикален съпровод и пищна заря.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини