Видин отбеляза с 24 май с шествие и връчване отличия на изявени дейци на просветата, културата и изкуството

Видин отбеляза с 24 май с шествие и връчване отличия на изявени дейци на просветата, културата и изкуството

Честването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност във Видин започна с традиционното шествие от СУ „Цар Симеон Велики“ до художествената галерия „Никола Петров“. На откритата сцена в Крайдунавския парк се състоя тържествената церемония по случай празника

Церемонията започна под звуците на химна „Върви, народе възродени“ в изпълнение на Градския духов оркестър. Кратък рецитал представиха бъдещите 1-вокласници от ДГ „Русалка“ Изабела Иванова, Георги Светославов и Крисия Руменова.

Тогава бяха наградени и изтъкнати деятели, допринесли за развитието и утвърждаването на българското образование и култура.

В категория „Учител на годината“:

  • в предучилищното образование – Таня Вълчева, старши учител в Детска градина „Русалка”;
  • в начален етап – Елеонора Цветкова, старши учител в ОУ „Любен Каравелов“; в прогимназиален етап – Фьодор Петров, старши учител по физическо възпитание и спорт в СУ „Цар Симеон Велики“;
  • в гимназиален етап – Катя Каменова, учител по история и цивилизации в Средно училище „П.Р. Славейков”;
  • в гимназиален етап на професионалното образование – Аксиния Петрова, старши учител по учебна практика.

В категория „Туризъм“:

  • Професионална гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев“.

Със специална награда беше отличен за висок професионализъм и активен принос за развитието и утвърждаването на филиал Видин на Русенски университет „Ангел Кънчев“ проф. д-р инж. Ивайло Стоянов.

В категория „Култура и изкуство“:

  • Иван Рангелов, актьор от Общински драматичен театър „Владимир Трандафилов“.

С грамота и плакет за цялостен принос в развитието на музикалното изкуство бе награден Вени Петков, ръководител на оркестър „Видин” при НЧ „Цвят – 1870”, корепетитор и оркестрант на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ – Видин, където продължава да работи и до днес.

В категорията „Деятел на културата и изкуството“:

  • отдел „Държавен архив“ – Видин.

Всички номинирани в отделните категории бяха наградени с грамоти.

С почетното отличие „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието и науката бяха наградени Жени Асенова (ППМГ „Екзарх Антим I“), Боянка Никова (ГПЧЕ „Йордан Радичков“), Любка Найденова (ОУ „Л. Каравелов“) и Гълъбина Генова (СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Ново село).

По традиция и тази година от името на министъра на образованието и науката беше връчена индивидуалната награда „Антим I Видински“ за 2022 г. за изключителни постижения в учението, включваща грамота, статуетка и парична награда. Тя отиде при Радослав Попов – ученик от XII клас в ППМГ „Екзарх Антим I“ (лауреат на Националната олимпиада по английски език) и при Ради Асенов – ученик от XII клас в СУ „Цар Симеон Велики“ (лауреат на Националната олимпиада по история и цивилизации).

За втора поредна година бяха наградени талантливи видински ученици със стипендия „Изследователи на знанието“ в три области: български език и литература, чужди езици и математика. Отличията бяха връчени на: Ивайла Иванова – XI „б“ клас в ГПЧЕ „Йордан Радичков“; Николай Евгениев – X „в“ клас в ППМГ „Екзарх Антим I“ и Алекс Ахчиев – IX „в“ клас в ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“.

От името на община Видин беше предоставена и още една допълнителна парична награда – за Ева Емилова, а талантливите ученици получиха грамоти.

Тържеството по случай 24 май завърши с празничен поздрав от НЧ „Светъл ден – 2009“ с художествен ръководител Йоана Ванкова.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук