Видин отбелязва духовния си празник с богата програма

Видин отбелязва духовния си празник с богата програма

Духовният празник на Видин се отбелязва на 26-и октомври – Димитровден. Традицията датира от 1992 г., когато решението взима видинският митрополит Дометиан. Неслучайно този светец е избран за покровител на града, тъй като катедралният храм (трети по големина в страната след патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в София и тази във Варна) носи неговото име – „Св. великомъченик Димитър Солунски“.

Тази година община Видин е подготвила наситена програма по случай честването на празника. Събитията започнаха на 17-и, събота, с фестивала „Здравей, Здраве“. Третото му издание премина при голям интерес поради новото местоположение, на което се проведе – в района на централния площад и интересните лекции и активности, които организаторите бяха предвидили.

Всеки ден от 17-и до 26-и октомври в града има по няколко инициативи, които обхващат разнообразни дейности и са подходящи за хора от различни възрасти.

Впечатление правят безплатното представление на Държавен куклен театър – Видин – „Ревливата принцеса“, което за първи път ще се играе на открита сцена на площад „Бдинци“. Наред с това Симфониета Видин кани световно признатия тенор Калуди Калудов и Анна Дитри (Полша) да зарадват видинската публика с любими канцонети на 22-ри октомври. Концертът се провежда в обновената сграда на Общински драматичен театър „Вида“.

Любопитни са срещата с Любомир Ганев в спортна зала „Фестивална“, изложбата „Накитът – епоха и култура“ на музей „Конака“, концертът на градския духов оркестър с репертоар от популярни рок и джаз произведения, безплатните прожекции на филма „Истории за птици, хора и други чудеса“, посветен на Йордан Радичков и също част от Радичковите дни на видинската английска гимназия, която носи името му. За първи път ще се проведат открити беседи край новоразкрития археологическия обект „Антична Бонония“ в квартал „Калето“. Разкопките са от изключително значение за Видин и туризма в региона, тъй като разкриват напълнозападната порта на антична Бонония – входът на града от римската епоха и свитеделстват за 15-вековната история на мястото.

Цялата програма:

Относно автора

Белла Антова

Дете на Северозапада, което след една декада отсъствие от него, пак е на родна земя. Търся местни впечатляващи истории или просто преразказвам ежедневието. Защото е вълнуващо, колоритно и специфично.


Още новини