Видин отбелязва Световния ден за борба с диабета

Видин отбелязва Световния ден за борба с диабета

Сини балони ще полетят в небето над Видин на 14-и ноември (понеделник) – Световния ден за борба с диабета. Така видинчани ще отбележат деня за борба с „тихата” болест, от която страдат милиони хора. Балоните, които ще полетят над Видин, са с логото на диабетната асоциация и така градът ще покаже своята съпричастност с хората болни от диабет.

1200 са членовете на клуб „Диабет” във Видин и неговите поделения в Белоградчик, Димово, Кула, Брегово и Ново село. Организацията обединява и помага на диабетиците в региона от 27 години.

В края на септември във Видин приключи двегодишен мащабен проект „България срещу диабета” изпълняван от Лайънс клуб – Видин в широко партньорство с 28 общини на областните центрове в страната, цялото Лайънс движение в България, Българско национално сдружение по детска ендокринология (БНСДЕ) и Българска асоциация диабет (БАД). В рамките на проекта бяха обучени 1000 диабетни сестри и 114 диабетни координатори. Целта  му бе да се създаде в България национална мрежа за превенция и управление на диабета и да се получи подкрепата и включването на местните общности в реализацията на дейностите по проекта.

В понеделник точно в 10:30 ч. на централния пл. „Бдинци” членовете на клуб „Диабет” и граждани ще пуснат да полетят сините балони.

Нека бъдем съпричастни.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.