Виртуaлна изложба събира „Хора & хора”

Виртуaлна изложба събира „Хора & хора”
Снимка: личен архив

Виртуалната изложба „Хора & хора” ще бъде открита онлайн този петък, 20-и март от 19:00 ч. По време на „откриването” ще се срещнем виртуално с двамата автори – Деннис Тодоров от Монтана и Константин Константинов от Берковица и ще научим повече за 32-те фотографии, представени в изложбата.

Виртуалната галерия е създадена на принципа на 360-градусовите видеа, като всеки един посетител ще може да се „разходи” в галерията.

По-технологично напредналите любители на фотографията ще могат да видят изложбата и с VR (Virtual Reality) очила, които ще им позволяват да се насладят на кадрите почти в реална обстановка. 

Деннис и Константин са вдъхновени от документалната и стрийт фотография, както и от по-личната – тази в малките моменти с любимите хора. Изложбата се състои от 32 снимки на хора от различни места, състояния, показващи различни типични или не толкова типични ситуации от ежедневието на сниманите обекти.

Константин предпочита да снима познати лица и хора. „Не мога да се пречупя да навляза в личното пространство на непознати”, обяснява той. За разлика от Константин, Деннис няма притеснения да снима и фотографски обекти на случаен принцип. „Стремя се да хвана хора в ситуации, в които са вглъбени в нещо, което ги отделя от битието. Търся хора, които се спасяват от ежедневието и заобикалящата действителност с различни хобита, занимания и дейности. Част от снимките са резултат от това търсене. Другите просто изпъкват в средата, в която са. Опитвам се да спазвам и етика в снимането”, споделя Деннис. Единствените снимки, които излизат от тази рамка са снимка на близки хора, са тези на неговия син, другата е на другия съавтор на изложбата – Константин. „Снимал съм приятели и познати, които са ми позволили. Снимал съм ги най-безразборно и най-безобразно, с тяхно разрешение”, така обобщава избора си на модели Константин. 

Авторите на изложбата се познават от 5 години, като Константин снима по-задълбочено от около 2 години, докато Деннис има дългогодишен опит в заснемането и обработката на видеа. Въпреки различния професионален опит това, което ги обединява, е интересът към хората и техните особености и емоции. Всеки може да присъства на онлайн откриването на изложбата във Фейсбук събитието, откъдето ще има лайф стрийм. А ние се надяваме след време да видим изложбата  и на живо в Градска художествена галерия „Отец Паисий” в Берковица. 

Относно автора

Нели Найденова

През последните няколко години работи като Експерт Комуникации в редица екооорганизации. Вярва, че да се опазят природните ни богатства, човек трябва да ги опознае, припознае и обикне, а затова е необходимо общуване и по-ефективна комуникация с по-широк кръг от хора. Корените й все пак я връщат в Монтана заради нуждата от промяна и желанието да разкаже неразказаните истории на Северозапада. В Призни се надява да намери вдъхновение за промяна, надява се сайтът да вдъхнови и други хора да започнат промяната от себе си, техния дом, работно място, градината, гората и планината до нас.


Още новини