Виртуална разходка разкрива красотата на град Монтана

Виртуална разходка разкрива красотата на град Монтана

От няколко дни в социалните мрежи циркулира уебсайт, на който човек може да се разходи виртуално сред някои от най-интересните и забележителни места в град Монтана.

От „Призни” решихме да разберем повече.

За проекта

Проектът е дело на фирмата за интерактивно видео съдържание VisionTech и е изпълнен съвместно с телекома А1 за Община Монтана. На сайта могат да се видят емблематични за града локации като Централния площад, Язовирната стена, Слънчевата градина, Монтето, Античната крепост „Монтанезиум“ и дори Потопената църква „Свето Възнесение Господне“, от която при пълноводие на язовир „Огоста“ се вижда само камбанарията.

„Заснемането и постпродукцията на проекта отне около два месеца, като преди около месец и половина добавихме и Потопената църква край язовир „Огоста“. Хубавото е, че и в бъдеще могат да се добавят интересни места от града и околността“, каза пред Призни собственикът на фирмата изпълнител Димитър Кунев.

Виртуалната разходка е изградена от висококачествени панорамни изображения, а останалото е компютърен код, който добавя интерактивността. Дали заради интерактивното представяне или пък красотата на 360 градусовите фотографии, през последните дни сайтът е малка сензация в социалните мрежи.

Приятна изненада

„Целта е да покажем града по нов начин, който да ангажира вниманието на хората и те да могат да научат по нещо интересно, както и да се насладят на красивите гледки, които сме заснели. По реакциите в социалните мрежи си личи, че сме се справили добре със задачата. Голяма част от жителите на Монтана са дори приятно изненадани колко добре всъщност изглежда родния им град, погледнат по този начин“, разказа още Кунчев.

По думите му, можем да очакваме подобни проекти и за други градове в България, но засега те остават в тайна. А колкото до Монтана, „ако има някое интересно за показване място, което сме пропуснали да включим, предложете го“, завършва с усмивка създателят на сайта.

Вие какво мислите? Можем ли да предложим още някое място? Оставете идеи в коментар под статията 🙂

За да посетите уебсайта, кликнете на линка – „Виртуална разходка в Монтана“.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини