Враца, Монтана, Мездра и Брегово отбелязаха 149-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

Враца, Монтана, Мездра и Брегово отбелязаха 149-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

Враца

С възпоменателна церемония и едноминутно мълчание пред паметника на Васил Левски, Враца отбеляза 149-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата.

Поетична композиция за Дякона изнесоха възпитаници на ИОУ „Васил Левски“. В знак на почит и преклонение пред делото на една от най-светлите личности в историята ни бяха поднесени венци и цветя

Участие в отбелязването на годишнината взе и Духов оркестър при „Народно читалище „Развитие 1869”.

Монтана

Днес се навършват 149 години от гибелта на великия син на България Васил Левски.

Мездра

Снимка: bnr.bg

По-рано днес с поклонение пред бюст-паметника на Васил Левски в Мездра отдадоха почит към паметта и делото на Апостола на свободата. Събитието бе посветено на 149-ата годишнина от гибелта българския революционер.

С венци, цветя и едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на безсмъртния идеолог и организатор на българското националноосвободително движение.

С факелно шествие под надслов „Нужен си ни и днес, Апостоле!” тази вечер от 18:00 ч. паметта на Васил Левски ще почете и Иновативното основно училище „Св. св. Кирил и Методий” в Мездра.

Брегово

В Брегово отбелязаха 149-годишнината от гибелта на Васил Левски с шествие и масов рецитал на стихотворението „Обесването на Васил Левски”. Церемонията се състоя пред паметната плоча на Апостола до църковен храм „Св. Успение Пресвета Богородица”, където граждани поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на Дякона.

По време на събитието на ученическия духов оркестър „Иван Бърдаров” бяха подарени музикални инструменти, които са закупени с дарения, събрани от инициативен комитет, в който участват членове на общински комитет „Васил левски”, Организацията на офицерите от запаса, учениците от клуб „Млади възрожденци” и пенсионерски клуб „Тимок”.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини