XV Национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ се проведе в Монтана

XV Национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ се проведе в Монтана

Кметът на Монтана Златко Живков откри  XV Национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“, който се проведе през почивните дни в Младежкия дом в града. Таланти от София, Берковица и село Черни Вит спечелиха най-високото отличие от фолклорния форум  – Приз на кмета на oбщина Монтана. Камерна вокална група „Чернивитски славеи“ от ОУ „Г. Бенковски“ – село Черни Вит с единодушно решение на журито завоюва престижната награда в раздел „Народно пеене“. Заслугата на г-жа Румяна Манева за отличното комплексно представяне на гласовитите фолклорни таланти също бе откроена с диплом за отлична педагогическа работа.

фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада"

В раздел „Хореография“ малките изпълнители на автентични хора от фолклорен клуб „Танцувай за здраве“ при НЧ „Иван Вазов – 1872“ – Берковица спечелиха на високото отличие. Танцьорите на Ирина Стоянова впечатлиха журито не само с танцовите си умения, но и с колорита на народните носии. Лично г-н Златко Живков им връчи наградата. Той награди и призьоритев раздел „Инструменталисти“. Специалната награда отиде при  детска инструментална група „Шопчета – бобчета“ с ръководител Лили Ангелова. Формацията от столичното читалище „Николай Хайтов“ се открои сред младите музиканти, взели участие в тазгодишното издание на конкурса. Освен диплом и плакет, носителите на Приза в трите раздела получиха и предметни награди – аудио колони. Наградите за участниците са осигурени с финансовата подкрепа на община Монтана и спонсори.

фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада"

Над 400 участници от София, Варна, Плевен, Дупница, Монтана, Видин, Берковица, Лом, Елин Пелин, село Черни Вит и още пет населени места се включиха в тазгодишното издание на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“. Таланта и майсторството на певците, инструменталистите  и танцьорите беше оценявано от професионално жури – вокални педагози, народни изпълнители, музиканти и хореографи – всички с безупречна репутация в своята сфера. Тази година председател на журито в раздел „Народно пеене“ бе Радка Стефанова – народна певица и вокален педагог. Заедно с нея професионалното си мнение дадоха народните певици Снежана Борисова и Силвия Димитрова.

Оценяването на изпълненията на инструменталистите беше поверено на Валентин Янков – тамбурист, композитор и продуцент, Александър Донев – музикант, изпълнител на кавал и Асен Асенов – гъдулар и преподавател по народно пеене.

фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада"

Журито в раздел „Хореография“ оглави д-р Ивайло Първанов– главен асистент от Института по етнология и фолклористика към БАН и художествен ръководител на детско-юношески танцов ансамбъл „Пламъче“ – София. Негови помощници бяха Георги Евденов – главен художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци „Вратица“град Враца и Дилян Митов – диригентна ансамбъл за народни песни и танци „Дунав“ – Видин.

Традиционно в рамките на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ се проведе и видео конкурса за народни песни и хореография за български деца, живеещи в чужбина. В него се включиха детска танцова формация „Талисман“ и танцова формация „Тараклийски мегдан“ – и двете от град Тараклия, Република Молдова и певица от българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ – Памплона, Испания. Заслужено получиха първа награда  в съответните раздели. Подробна информация за отличените в различните раздели от 15-ото издание на националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ може да намерите в протоколите на журито, които са качени на страниците на конкурса и на Младежкия дом във facebook.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук