Яна Кременска е първият носител на националната литературна награда „Иван Давидков”

Яна Кременска е първият носител на националната литературна награда „Иван Давидков”

Поетесата от Враца Яна Кременска е първият носител на националната литературна награда „Иван Давидков” – Монтана, 2022 г. Тя и бе присъдено за нейната книга „Нека е всичко”, издадена през 2020 г. Авторката е журналист с 11 издадени книги, като някои от тях преведени на няколко езика.

Националната литературна награда на името на Иван Давидков е учредена през миналата година с решение на общинския съвет в Монтана по идея на писателя Мартен Калеев.

Акад. Зарев съобщи и поредността на номинираните за наградата на името на Иван Давидков. Журито, в което участваха още Анелия Гешева, Атанас Капралов, Димитър Милов и Мартен Калеев, класира след Яна Кременска – Сашо Серафимов от Добрич, Тони Теллалов от Карнобат, Калина Линкова от Пловдив и Наталия Иванова от София. Поетите бяха представени с видеовизитки, в които прочетоха и свои творби.

Церемонията по връчването на НЛН „Иван Давидков” се състоя в навечерието на Международния ден на поезията – 1-ви октомври. В препълнената зала на Художествена галерия „Кирил Петров“ на фона на изложба от живописни платна на Иван Давидков прозвуча запис на гласа на поета, който представи своите творби „Прелюд и фуга” и „Мелодия за флейта”.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.