За втора поредна година ще се проведе шосеен велопоход за начинаещи и напреднали в Северозапада

За втора поредна година ще се проведе шосеен велопоход за начинаещи и напреднали в Северозапада

За втора поредна година в един от най-слабонаселените и красиви райони на страната ще се проведе шосеен велопоход за начинаещи и напреднали колоездачи. Втората велообиколка на Северозапада ще бъде на 28-и май (събота) със старт от град Чипровци и се очаква да привлече над 400 участници от страната и чужбина и още толкова зрители.

Събитието се организира от клубовете „Бегач” и „Колоездач” като част от проект, финансиран от фондация „Америка за България” за подпомагане на туризма в Северозапада. Партньори на събитието са общините Чипровци, Белоградчик, Чупрене и Монтана. Основна цел на велопохода е да популяризира туризма в един от слабонаселените и запазени като природа райони на страната.

Участниците ще преминат край някои от най-красивите и емблематични места на Северозапада, сред които Белоградчишките скали, биосферен резерват Чупрене, часовниковата кула в град Чупрене, изградена през 1899 г., Чипровския манастир и други. В първото издание, което се проведе през миналата година се включиха над 380 велосипедиста на възраст от 6 до 65 години, сред които и хора от Германия и Холандия, а тази година организаторите очакват още по-голям интерес и повече участници.

Колоездачите, които се включат в похода, ще бъдат разделени в четири дисциплини според дължината и трудността на трасето. Начинаещите ще могат да преминат 45-километровата дистанция през няколко села. С по-голяма дължина и повече изкачвания е 75-километровото трасе, което прекосява части от биосферен резерват „Чупрене”.

По-амбициозните могат да се включат по дистанцията от 105 км, която ще ги отведе край Белоградчишките скали, а за най-добре подготвените колоездачи е предвиден дългият маршрут от 138 км с общо 1600 м изкачване, който включва основните забележителности в района.

Стартът ще бъде даден в град Чипровци, известен като столицата на килимите и въстанията, а финалът ще е в село Митровци. Там колоездачите ще попаднат в автентичната среда на местния събор. Ще ги очакват монтанска духова музика, както и класическите скара и бира, като за всеки успешно финиширал е предвидено и безплатно Ломско пиво. Всеки завършил обиколката ще получи медал и грамота за участие, както и други символични награди.

Философия на организаторите е да не предвиждат големи парични премии за победителите, а да развиват аматьорския спорт. Поради тази причина основните награди за призовите места са под формата на местни напитки – бутилки с бутикови домашно приготвени вино и ракия от района. Ще има и специална поощрителна награда отново под формата на напитки, която е предвидена за местните колоездачи, които имат най-добри класирания в съответните категории.

Другите предимства на района, които изтъкват организаторите, са качественият асфалтов път с минимален автомобилен трафик, чистият въздух, красивата природа и гостоприемните домакини.

За да събудят още повече любопитство към района и улеснят участниците, организаторите са подготвили специална карта със забележителностите на Северозапада, както и местата за отсядане и близостта им до точки от маршрута.

Регистрацията вече тече на уебсайта на събитието и до 3-ти май е на по-ниски цени.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини