Заедно в час: Образователните пропуски заради пандемията мотивират повече хора да преподават в Северозапада

Заедно в час: Образователните пропуски заради пандемията мотивират повече хора да преподават в Северозапада

Над 200 души от Северозападна България са проявили интерес да станат учители по програмата на „Заедно в час” от септември насам. Най-много са тези от Враца. Повече от 2000 пък са кандидатите от цялата страна, съобщават от фондацията. Традиционно най-голям интерес към работата като учители с програмата на „Заедно в час” има от страна на завършващи студенти и професионалисти с опит до 10 години. Тази година има значителен интерес и от страна на студенти, завършващи педагогически специалности и хора с педагогическа квалификация.

Мотивите

От фондацията уточняват, че с връщането на част от учениците присъствено в училище, пропуските от онлайн обучението са станали по-осезаеми. Това на свой ред е провокирало и по-голям интерес към учителската професия от онези, които се чувстват ангажирани с образованието.

“Много хора, които са учили или работили като учители, в момента преоткриват  професията. След онлайн обучението те много по-ясно си дават сметка за нейното значение, но и също колко динамична и отговорна е работата с ученици. Преминаването към дистанционно преподаване показа нагледно колко е важно учителите да не спират да учат, да се развиват и да се адаптират към изискванията на съвремието. Програма “Нов път в преподаването” дава възможност именно за надграждане на опита от университета, работа в реална среда и безценна подкрепа за ефективно преподаване без значение на формата на обучение”, споделя Нели Кочева, ръководител “Прием на нови участници” в “Заедно в час”.

Мисия

От 10 години „Заедно в час” работи за това „всяко дете в България да има достъп до качествено образование” и възможност да реализира потенциала си, независимо от средата, в която живее, и социално-икономическия си произход. Фондацията работи в областите Враца и Монтана от 2016 г. Петима учители от програма „Нов път в преподаването” на „Заедно в час” преподават в двете области от началото на новата учебна година. Те работят в пет училища партньори на организацията в Бяла Слатина, Козлодуй и селата Михайлово, Гложене и Лехчево. От 2020 г. през програмата си „Училища за пример” „Заедно в час” работи и в обл. Видин, където училище партньор е ОУ „Иван Вазов”.

Кой може да стане учител?

Всички кандидати за програмата на „Заедно в час” преминават през три етапа на подбор, преди да получат предложение за участие в програмата. Няма изискване кандидатите да имат учителска правоспособност – одобрените участници придобиват такава в рамките на програмата. Необходими са завършена минимум бакалавърска степен до 1 септември 2021 г., желание за работа с ученици, които имат нужда от повече подкрепа, и готовност за работа като учител на пълен работен ден за период от две години.

Кандидатстването за програма „Нов път в преподаването” продължава до 25-и март на сайтa zaednovchas.bg.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини