„Заедно в час” търси мотивирани кандидати за учители в Северозапада

„Заедно в час” търси мотивирани кандидати за учители в Северозапада

В деня на учителя, 5 октомври, искаме да ви разкажем малко повече за възможността и вие да станете учители. Разбира се, има много начини да направите това. Един от тях е със „Заедно в час”.

Фондация „Заедно в час” наскоро отвори есенния си прием на кандидатури за участници в програмата си „Нов път в преподаването”. Програмата вече 10 години подготвя хора от различни професионални сфери за работа като учители. През последната година е отбелязан рекорден интерес към програмата от близо 3000 кандидати.

Нови учители за Северозапада

До 25 ноември 2020 г. желаещите от Северозападна България могат да кандидатстват на сайта на организацията. Няма изискване кандидатите да имат учителска правоспособност, защото одобрените участници ще придобиват такава в рамките на програмата. Ето обаче какво е необходимо:

  • Завършена минимум бакалавърска степен до 1 септември 2021 г.
  • Силна мотивация за работа с ученици, които имат нужда от повече подкрепа
  • Готовност за работа като учители на пълен работен ден за период от две години

Повече за програмата

„Нов път в преподаването” е първата програма на „Заедно в час”. Участниците в нея получават специално разработени обучения, менторска подкрепа, учителска правоспособност, намиране на позиция в училище, възможности за кариерно развитие, полезни ресурси, професионални контакти и силни приятелства.

Обучителната програма на „Заедно в час” е специално разработена за ефективно преподаване с ученика в центъра на учебния процес и стъпва на доказали се образователни модели. От тази година специално внимание в предварителната подготовка е отделено и за ефективно преподаване при дистанционна форма на обучение, за да отговори максимално на нуждите на училищата във връзка с епидемията от коронавирус.

Програмата е отличена като „Най-добра програма за кариерно развитие” и „Най-добра обучителна програма” в конкурса „Работодател на 2018 година” на форума „Кариера в България – защо не?”, одобрена официално и от Министерството на образованието и науката.

Гледайте видеото, за да разберете повече за програмата, подкрепата, която одобрените кандидати получават, и преживяванията на един от преминалите през програмата учители.

Високи критерии

За да станат част от програма „Нов път в преподаването”, кандидатите преминават през сериозен тристепенен процес на подбор, който включва попълване на подробен опознавателен формуляр, задълбочени интервюта и център за оценяване. През тази година всички три етапа ще се осъществяват изцяло онлайн с оглед на безопасността на кандидатите и екипа на организацията. Онлайн подборът е изпробван през годините с много кандидати от чужбина и позволява още по-лесно на хора от отдалечени места да кандидатстват за програмата.

„Заедно в час” в Северозапада

„Заедно в час” работи в областите Враца и Монтана от 2016 г. Петима учители от програма „Нов път в преподаването” на „Заедно в час” преподават в двете области от началото на новата учебна година. Те работят в пет училища партньори на организацията в Бяла Слатина, Козлодуй и селата Михайлово, Гложене и Лехчево. От 2020 г. през програмата си „Училища за пример” „Заедно в час” работи и в обл. Видин, където училище партньор е ОУ „Иван Вазов”.

Заедно в час” работи за това всяко дете в България да има достъп до качествено образование – независимо от това къде живее, кое училище посещава и какви са финансовите възможности на родителите му. Мисията на организацията е да развива нови учители, да подкрепя училищни екипи и да изгражда партньорства за въвеждането на добри практики в образователната система.

През последните 10 години повече от 400 нови учители преминават през програмата „Нов път в преподаването” на организацията. В рамките на две години те получават подкрепа да преподават в училища с ученици от уязвими общности и да опознават пряко предизвикателствата в образователната система. Над 80% от тези учители продължават да работят в образованието дългосрочно като учители, директори, образователни експерти и др.

През тази година (2020) Фондацията започна и нова двугодишна програма „Училища за пример” за цялостна подкрепа и професионално развитие на училищни екипи. Тя подкрепя училищата в разработването и прилагането на устойчиви и ефективни практики за преподаване и управление, които допринасят за успеха на всеки ученик.

„Заедно в час” е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”и е част от международната мрежа Teach for All на организации, които работят срещу неравенството в образованието в близо 50 държави по целия свят.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини