Загадъчното Сопово – величав дом на древни легенди и природни чудеса

Загадъчното Сопово – величав дом на древни легенди и природни чудеса

Приканвам ви да се гмурнем в тайнството на българските предания и да пристъпим във владенията на митичните самодиви. Всички сме чували легенди за тези тайнствени жени, които имат способността да омагьосват с красотата си. Според историите за тях те обикновено живеят край извори, реки, езера и в хралупите на някои дървета. В народните песни често се пее за юнаци, които са били откърмени от самодиви и така са придобили свръхсили. В някои разкази самодивите се женят и раждат деца, но това не продължава дълго и скоро те напускат семействата си. Историите за тях гласят, че митичните млади жени се появяват на земята в началото на пролетта и си отиват в края на лятото. Самодивите пазят строго местата, които обитават. Това е причината хората от далечни времена да вярват, че не трябва да пристъпват в местностите, които смятали за техни владения. Някои места още носят наименования, останали от онова време – Самодивско кладенче, Самодивска поляна, Самодивско хоро, Самодивско село и т.н.

Образът на самодивите е изключително познат в българската народна митология. Независимо, че вярата в тяхното съществуване съвсем естествено е отпаднала през годините от мирогледа на българина, те остават част от народните песни и предания.

В Северозападна България съществува едно магично кътче, което пази и до ден днешен мистерията около самодивите. То се намира по лъкатушещия път на река Ботуня и крие в себе си легенди от незапомнени времена. Местността е в близост до село Стояново в община Вършец и носи името Сопово. Там неспирната игра на реката е изваяла чудноват каньон, който наподобява сцена от вълшебнически роман.

От пръв поглед веднага прави впечатление формата на светлосивите скали, които се простират далече по протежението на реката. Техните извивки следват плавно хилядолетния танц на водата. Овалните и гладки вдлъбнатини изумяват с вида си и с картината, която рисуват пред пътешественика. Те са се образували при пълноводието на реката, която е ваяла камъните под въздействието на водната маса и наличието на малки камъчета и така е създала различни по големина абразивни кладенчета.

Носят се легенди, че в образуваните дупки спят своя зимен сън тези митични жени. Тяхната кръв била като змийската и когато дойдела зимата, те се скривали там и заспивали своя сън чак до пролетта. Разказва се, че точно в тези дупки е отгледан и закърмен Крали Марко от самодивата Вида. Точно това му е дало невиждана и нечувана сила.

Преданията също споменават, че самодивите яздели своите елени около реката. Ако се случи така, че някой човек убие елен по време на лов, те му отмъщавали като му пращали нещастие или лоша болест.

Местните хора твърдели, че лятно време след залез слънце често чували песните на тези митични жени. Те пеели и после се събирали, за да играят хоро на лунна светлина.

През годините местността Сопово се е превръщала в причудлива сцена при заснемането на няколко филмови продукции. В контраст с неговата екранна популярност, ако посетите мястото, ще забележите как по нищо не личи, че сред високите треви и гъстите клони на дърветата се крие такава живописна картина. Това може да се приеме в унисон с тайнствеността на мястото и това особено усещане за магичност, което обгръща всеки, който пристъпи в речното царство на самодивите.

След нашата виртуална разходка сред тайнствените кътчета на северозападната съкровищница на величави времена е време да осмислим разказаното. Вярвам, че когато вървим по стъпките на нашите предци и се докосваме до местата, които те са почитали или към които са изпитвали страхопочитание, ние запазваме частица от народната памет. Така помагаме това живо въгленче да продължи да съществува и неговата искра да се предава с приемственост към идващите поколения.

За тези от вас, които вече планират да посетят мястото, предлагаме следните насоки за откриване на неговото местоположение:

Като ориентир може да послужи големия железен мост, който е построен преди повече от 100 години след посещение на княз Фердинанд в региона и известен сред местните жители като „Чудото на Северозапада“. Той се намира след село Стояново и непосредствено преди отбивката за чудатия каньон. Пътеката за Сопово започва на около 100 м от самия мост, малко след ВЕЦ „Ботуня“.

Внимавайте при пресичането на пътя след като оставите автомобила си, участъкът е доста натоварен, особено в топлите месеци, и доза допълнително внимание е силно препоръчителна.

За всички търсачи на приключения посочваме и точни координати за по-лесното намиране на местността.

Относно автора

Моника Тинчева

Моника не си е представяла, че някога сърцето ѝ ще тупти в динамична линия дълга около 500 км. Приблизително толкова е разстоянието между Монтана и Бургас. Бургас е нейният обичан роден град, а в Монтана преди близо 20 години казва „Да!“ и заедно със съпруга си, чиито корени са от монтанския край, слага началото на семейната си история. Оттогава животът ѝ се върти в неспирен танц между Северозапада и Югоизтока с няколко междинни спирки. По време на това житейско пътуване тя се влюбва в природата, въздуха, хората и традициите на региона, дори в предизвикателствата, които я чакат на всеки завой, докато изследва, изживява и прибира грижливо всеки спомен от него. По образование е филолог и думите, красотата на езика и неговата магия я вълнуват още откакто прочита първата си книга. Писането ѝ дава сила, емоция, тръпка, удоволствие и смисъл. С това, което представя на читателите, Моника се стреми да ги подтикне да погледнат на Северозапада по различен и вдъхновяващ начин, да го уважават и да го носят в сърцето си, в която и точка на България или света да се намират.

Прочетете и другите материали на автора тук