Започна 8-ият симпозиом по скулптура в Мездра

Започна 8-ият симпозиом по скулптура в Мездра

Започна 8-ият симпозиум по скулптура „Мездра” 2022, като в биеналето участват четирима български скулптори от различни поколения. Доайен сред тях е 78-годишният Теодоси Антонов от Монтана, за когото това е трето участие в симпозиума. Неговият колега 40-годишният Иван Стоянов от Ямбол също участва за трети път. Останалите двама участници са дебютанти в пленера – това са абсолвентите във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” 23-годишната Катерина Чакърова от Лом и 22-годишният Дилян Ангелов от Трявна.

Участниците в симпозиума творят на свободна тематика. Теодоси Антонов извайва от бял врачански камък каменната пластика „Окото”, Иван Стоянов – „Прегръдка”, Катерина Чакърова – „Рамо до рамо”, а Дилян Ангелов – „Време”.

8-ият симпозиум по скулптура „Мездра 2020” ще продължи до края на месец юни. Изработени по време на биеналето творби остават собственост на Мездра. Те ще бъдат експонирани в зелените площи на ул. „Христо Ботев” над автогарата и от моста на Моравишка до стария пазар.

По този начин продължава естетизацията на градската среда чрез изгрждането на Галерия от каменни пластики на открито, която беше започната преди около 20 години. Понастоящем експозицията включва 41 творби от 29 български и чуждестранни скулптори.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини