Започнаха спасителни археологически проучвания по трасето на новия път до Мездра

Започнаха спасителни археологически проучвания по трасето на новия път до Мездра
Снимка: община Мездра

Винаги сме казвали, че Северозападът е богат на древна история и място, на което е съществувала цивилизация още от древни времена и тази новина потвърждава точно това. Към момента се провеждат спасителни археологически проучвания с участието на археолози от РИМ-Враца по трасето на скоростен път Е-79, който свързва Мездра с Ботевград, предаде dnews.bg.

Става дума за три обекта, като два от тях се намират в село Дърманци, а един е разположен в село Лютидол. Проучванията на терен се изпълняват от Националният археологически институт с музей при Българска академия на науките (НАИМ-БАН), а научен ръководител на двата обекта в землището на село Дърманци – в местностите Злидолска бара и Гламея, е археологът Георги Ганецовски, директор на Регионален исторически музей (РИМ) – Враца, а заместник-ръководител – неговата колега Вивиан Митева. Помагат им повече от 40 работници, наети от Мездра и от селата Дърманци, Моравица и Руска Бела.

Още в самото начало екипите попадат на обнадеждаваща находка – бронзов тракийски печат с розета, който датират някъде около IV в. пр. н. е. Разнообразието от открития продължава с дребни османски монети, които са от много по-късен период (XV-XVI в.), но и много по-стари керамични фрагменти, които могат да бъдат датирани цели 5000 години назад.

Специалистите споделят, че най-впечатляваща според археолога обаче е ранновизантийска структура от VI в. в югозападната част на сондажа, която кореспондира с идентична структура, разкрита на античната и средновековна крепост Калето в Мездра. Извършено е и геофизично заснемане на обекта, което е показало наличието на определени аномалии в отделните културни пластове.

Относно автора

Добри Иванов


Още новини