Започва фестивалът за древни култури „Слънцето на Тодорка” в село Оходен

Започва фестивалът за древни култури „Слънцето на Тодорка” в село Оходен

Официалната церемония за откриването на 7-ото издание на фестивала за древни култури „Слънцето на Тодорка” в местността Валога в село Оходен ще се проведе на 9-и септември (петък) от 19:00 ч.

Това е един доста различен фестивал, на който ще се проведе между 8-и и 11-и септември (четвъртък – неделя) на място, където е имало селоще преди 8000 години. Участниците ще живеят и творят в туристически бивак в непосредствена близост до археологическите разкопки.

В дните на събитието се организират кръгли маси и дискусии на археолози, научни работници, занимаващи се с теми, свързани с древността и древното знание. Целта е да бъдат представени последните новости от света на археологията и древната история.

Ще бъдат показани артистични реконструкции на древни ритуали и легенди, представяни от различни творчески формации на сцена и в реална среда.

Присъстващите на фестивала могат да вземат участие в:

  • Демонстрации на занаятчийски работилници – керамика, копаничарство, тъкачества, обработка на вълна (плъсти), древни възли и плетиво, накити от кост, изработка на сапун, демонстрации на старинни оръжия и други;
  • В дните, вечерите и нощите на фестивала ще се организира приключенска игра „Пътят към Слънцето”;
  • Театър на сетивния лабиринт „Пътуване в неизвестното”;
  • Археологическо училище, където можете да получите сертификат за елементарен курс по археология;
  • Демонстрация на добиване и дегустация на „неолитна храна в Оходен”.
Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук