Ретро парадът във Видин събра над 100 превозни средства

Четвъртото издание на Ретро парада във Видин събра над 100 превозни средства, автомобили и мотоциклети, от България и чужбина.

Проявата протече при голям интерес. Един от най-старите автомобили на парада беше немски военен „Феномен Гранит 30” от 1936 г., който потегли начело на парадното шествие.

Шестчленно жури оценяваше представянето на участниците. Раздадени бяха общо 25 специални награди. Купата на кмета отиде при Найден Марков – собственик на джип „Феномен Гранит 30”, а Купата на организаторите взе Гено Иванов от Стара Загора – собственик на „Шевролет Корвет” – 1974 г., който е и единственият кабриолет от този модел в България.

Сред отличените за най-масово присъствие са „Класика Враца”. За най-автентичен мотоциклет бе признат „БМВ Къстъм” на Евгени Данов, а призът за „Дебютиращ автомобил” взе Деян Господинов за своя „Москвич 2138”. Отличието „Автомобил на публиката” бе за „Линкълн Континентал” на Емил Емилиянов.

За чуждестранно участие приза спечели Манеа Драгош, собственик на „Дачия”. Всички наградени участници получиха купи, грамоти, бутилка бяло вино от местна винарна и по 20 л гориво. Специална награда от името на Община Видин – плакет и картина от видинския художник Александър Александров, изобразяваща Стамбол капия, взе Георги Димитров от Габрово.

В рамките на парада се проведе и томбола за два детски велосипеда. Наградените участници получиха като комплимент от организаторите дегустация на вино в местна изба и разходка с яхти по река Дунав.

Събитието се организира от любителя на ретро автомобили Иван Цолов и платформата за събития „Sтетика“. Интервю с Иван Цолов може да прочетете тук. 

Относно автора

Белла Антова

Дете на Северозапада, което след една декада отсъствие от родния си край се завръща и от 2020 г. му се посвещава изцяло. Част е от „Sтетика“ - платформа за събития, благодарение на която се среща с изумителни същества. Вярва, че Видин е паралелна реалност и кани всеки да я опознае. Търси местни впечатляващи истории или просто преразказва ежедневието, защото е вълнуващо, колоритно и специфично.

Прочетете и другите материали на автора тук