Над 900 находки откриха археолози край село Синаговци

Над 900 находки откриха археолози край село Синаговци
Снимка: Лилия Христова

Преди време бяхме писали за започването на спасителни археологически проучвания по пътя Видин-Ружинци-Монтана. До момента са намерени над 900 находки от археолозите, които работят по трасето, предаде dnews.bg.

Проучените обекти са предимно некрополи, които датират от различни исторически периоди – от ранножелязната епоха чак до Първото българско царство. Именно последните озадачиха археолозите, като ръководителят на разкопките беше подчертал, че подобни находки не са намирани в този край на България.

За опазване на културно-историческото наследство при строителството на големите пътни проекти археолозите от Националния археологически институт с музей при БАН в момента извършват проучвания по трасето на автомагистрала „Хемус” и на път I-1 Видин-Ружинци-Монтана.

Археологическото проучване ще продължи до края на месец август, а ние нямаме търпение да разберем какви още интересни неща ще бъдат открити.

Относно автора

Венелин Добрев

Венелин е родом от Стара Загора. Вярва в чудеса (все още) и обича да разказва истории, които вдъхновяват читателите. Магистър по бизнес икономика с опит в предприемачеството и бизнес развитието. Венелин е един от създателите на uspelite.bg - най-голямата медия за добри новини в България и въпреки че вече не е част от проекта, продължава да се стреми да вдъхновява хората да следват мечтите си. Работил е и по други проекти със социална насоченост като „От баба“ и няколко години е бил част от екипа на Агенция за регионално икономическо развитие - Стара Загора като експерт по международни програми и проекти.

Прочетете и другите материали на автора тук