Александър Обретенов – художникът, за когото картините сами говорят

Александър Обретенов – художникът, за когото картините сами говорят

В началото на Възраждането на България в страната ни се раждат големи таланти – сякаш точно тогава българите са имали крещяща нужда от тях. Именно чрез духа в творчеството, българският народ се съхранява и одухотворява, а с това и мечтае. Мнозина казват днес, че трудните времена раждат силни личности. А каква по-силна личност от тази на твореца?

Точно по време на Освобождението на България в Северозападна България проплаква за пръв път един бъдещ художник, творил и живял в по-голямата част от живота си в родния си град и увековечил с четката и таланта си уникални пейзажи.

Роден в Лом през 1878 г., Александър Обретенов прекарва по-голямата част от живота си в родния си град макар и да получава средното си образование в чужбина – Одеса, Русия, и по-късно обучение в Санкт Петербург, в Художествената академия. На младини живее малко в Москва, а после в Германия, където отново учи в художествена академия, само че в Мюнхен. Там през 1904 г., той се учи при проф. Ото Зайц.

До 1913 г. живее, твори и излага своите картини в Мюнхен и Берлин. Връща се в България в началото на Първата световна война и постъпва като военен художник. Тогава се установява трайно в Лом и става учител по рисуване в Първа и Втора прогимназия.

Неговата страст са пейзажите. Рисува на платно с маслени бои. Архив с негови творби се съхранява в Историческия музей в Лом, а произведенията му рядко се срещат по изложби извън музеите.

Приживе е участвал в общи изложби със своите именити колеги Илия Костов и  Петър Панайотов. Обретенов умира през 1945 г.

Макар и днес в интернет да не се пише много за него и той да не е популярен художник като други именити български творци от ранга на Иван Милев или Владимир Димитров – Майстора, Обретенов оставя своя принос за историята на своята родина и за своя край като със своите творби допринася за историческото и културно наследство на България.

Относно автора

Станислав Стоилов


Още новини