Археолози откриха интригуваща находка при разкопки край Лом

Археолози откриха интригуваща находка при разкопки край Лом

Позлатена ръка и част от торса на императорска статуя откриха проучвателите на античното укрепление Помодиана при днешното село Станево, община Лом.

Фрагментите са намерени сред останките от жилище от V-VI в., вероятно за да бъде преизползван металът. Tова археологът Валери Стоичков, като уточни, че предната половина на лявата ръка на статуята e със запазени четири пръста, без палеца. Само по леко издължените фаланги е трудно да се определи кой е бил изобразеният, но хората от екипа не губят надежда да открият още части от „пъзела”.

Фигурата е била в естествен ръст, изработена от бронз със следи от позлатяване.

„Злато са нанасяли върху статуи на императори и на богове. Но тези на божествата значително са надхвърляли човешкия ръст. Практиката да се поставят такива статуи зачестява след края на династията на Северите. Заради варварските нашествия от север императорите пътуват по Долнодунавския лимес и инспектират строящите се там крепости.

Такова пътуване на император Диоклециан е засвидетелствано през 294 г. Той е в Сингидунум на 8-и септември, до 10 септември е в Рациария, оттам през съседните на Помодиана Алмус и Цебрус преминава през Вариана (на 13-и септември), Апиария (17-и септември) и Дуросторум (21-22 септември.) Император Константин I на 5 юли 328 г. лично открива моста, изграден между Ескус и Сукидава, вероятно изминавайки същия маршрут. Разбира се, възможно е нашата статуя да е свързана с победата на Траян над даките. Но издигането на такова скъпо произведение на изкуството в неголямо укрепление като Помодиана по-скоро би трябвало да е свързано с лично посещение на императорска особа”, поясни Валери Стоичков.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини