„Баба Вида” – единственият запазен средновековен замък в България (видео)

„Баба Вида” е средновековна българска крепост, построена в края на Х в. върху основите на римската крепост „Бононя”. През XIII-XIV в. когато Бдин е столица на Видинското царство, тя е разширена и добива сегашния си вид. В края на XVII в. е частично възстановена и използвана от турците.

Средновековният замък на Видин, известен с името „Бабини Видини кули” или просто „Баба Вида” се намира на дунавския бряг. Според преданиято, Вида е била една от трите дъщери на български болярин с обширни владения.  Тя отхвърляла всички предложения за женитба, тъй като не искала да загуби своята самостоятелност. След смъртта на баща си Вида изградила непристъпен замък и там прекарала целия си живот.

Историята

В действителност замъкът и неговото минало са тясно свързани с неспокойните векове на феодална България. Стратегическото му значение нараствало във връзка с войните на българите стрщу аварите, франките и маджарите.

Особено важна била ролята на Бдин в пределите на Самуилова България, отстояваща своята независимост срещу византия. През 1003 г. градът се отбранявал успешно цели осем месеца срещу армията на Василий II. През XII-XIV в. Бдин става център на могъщи феодали като, а по времето на цар Иван Александър областта му е отделена от Търновското царство. Тя е обявена за независимо владение на неговия син цар Иван Срацимир.

По време на османското владичество замъкът претърпял значителни промени при преустройството му за отбрана с огнестрелно оръжие. Той оцелял, тъй като останал извън обсега на руско-турските войски и така избегнал печалната участ на други средновековни крепости и замъци по Долния Дунав.

Относно автора

Лилия Христова

Лилия се занимава с писане от незапомнени времена. Най-любимите ѝ човешки творения са джагите и поредицата за Хари Потър. Вдъхновява се от приключенски пътешествия, природата и смелите човешки истории. Има корени в Северозапада и винаги е имала специална връзка с този регион. Смята, че той крие множество интересни неразказани истории и красиви, непознати места, за които си струва да научим повече.

Прочетете и другите материали на автора тук