„Библиотеките – по-нужни от всякога!“ или за събитията през ХVIII Национална библиотечна седмица в Монтана

„Библиотеките – по-нужни от всякога!“ или за събитията през ХVIII Национална библиотечна седмица в Монтана

Библиотеките са онези места, в които сърцето и душата ти притихват. Усещаш единствено мириса на книги и уют, който се крие между лавиците. На колкото и години да станеш, те винаги ще те приканват тихичко, нашепвайки хилядите си истории за скрити тайни и нови светове.

Когато сме деца, едно от най-хубавите неща, които могат да ни се случат, е да ни четат с любов. Да слушаме истории от далечни места, да усетим преклонението, с което хората около нас говорят за книгите и да видим примера в ежедневието си. Именно така детето става читател.

Преди броени дни отбелязахме Деня на библиотекаря. Често именно библиотекарите са хората, които запалват в нас искрата на любов към книгите и я поддържат през годините. По този повод ще ви разкажем повече за Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана, която е средище на множество културни събития, а в последните години надминава себе си в създаването на мероприятия за деца и възрастни, които са лъч светлина в душите на хората от града.

Вълнуваме се да споделим и че до 17-и май 2024 г. ще се проведе 18-ото издание на Националната библиотечна седмица. Инициативата е на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), в партньорство с фондация „Глобални библиотеки – България“. Срещнахме се с Анелия Иванова-Тодорова, директор на библиотеката, която ще ни разкаже повече за предстоящите събития през идните дни.

Анелия Иванова-Тодорова, директор на Регионална библиотека „Гео Милев“. Снимка: Йоана Димитрова, архив на „Призни“


Здравейте! Разкажете ни накратко за събитията, до които гражданите могат да се докоснат. Каква е по-дълбоката мисия на тази инициатива?

За поредна година в България седмицата около 11-и май е обявена за Национална библиотечна седмица. Целта на тези седмици, които в България станаха традиция, а съществуват и в много други европейски държави, е отново да се привлече вниманието на общността; местната власт да обърне погледа си към библиотеките, за да ги разпознае като едно от най-важните места за хората, каквото място се надяваме да е и нашата библиотека. Тази година мотото на Националната библиотечна седмица е: „Библиотеките – по-нужни от всякога“, в което аз като библиотекар също твърдо вярвам. 

Тази Национална библиотечна седмица, специално ние в библиотеката в Монтана, наистина сме изпълнили със събития.

Започнахме още миналата седмица, когато се проведе много интересно обучение, в което част от моите колеги усвоиха методи, по които да презентират по модерен начин при работа с читатели и най-вече с тийнейджъри. Обучението бе насочено към това не само да бъде използван класическият PowerPoint, но и презентациите да бъдат представени по модерен и атрактивен начин за младите зрители.

На 13-и май дадохме официално старт на събитията. Това се случи с първата учредителна сбирка на Читателски клуб 55+. Желаещите участници ще се събират веднъж в месеца в уютната обстановка на библиотеката, където ще обсъждат помежду си литературата, която са чели напоследък и ги вълнува и ще си препоръчват книги. Много се радвам на този клуб, защото не сме имали такъв досега.

На 15-и май от 17 ч. в отдел „Читалня“ ще се състои отдавна планирана среща с изключително нашумял в съвременната българска литература писател, а именно Боян Боев. Той е един от най-четените през последните години и месеци наред е заемал челно място в класацията „Най-четен автор“ в нашата библиотека.

Кулминацията на събитията ще бъде на 16-и май, когато от 17 ч. във фоайето на библиотеката ще пропътуваме 65 години назад до ден-днешен с откриването на фотоизложба „Библиоспомени“ – ще проследим историята на библиотеката в снимки – какво се е случило, какво сме успели да постигнем. След това за първи път в област Монтана ще раздадем Годишни награди за библиотечната дейност в регион Монтана за 2023 г., в които вече има номинирани. Те са в различни категории: „Библиотекар на годината“, „Библиотека на годината“ и „Подкрепа за библиотеките“. След церемонията следва празничен коктейл.

Ще завършим седмицата по един по-интересен и забавен начин за всички жители на Монтана – Читалня на открито пред библиотеката, която ще започне в 10 ч. на 17-и май. Отново ще привлечем вниманието към ресурсите, новите възможности и каква всъщност е съвременната библиотека.

През последните години Регионалната библиотека в Монтана е пример за активност с десетките събития, които организира. Събитието за Деня на книгите за Хари Потър стана емблематично за града. Какво Ви носят тези срещи и виждате ли жаждата за тях в малките и големите читатели? 

Горда съм да припомня и че преди няколко години спечелихме Националната награда сред всички, които са чествали Деня на Хари Потър в цяла България, за интериор и цялостно преживяване.

Библиотекари в Деня на книгите за Хари Потър, 2023 г. Снимка: Йоана Димитрова, архив на „Призни“

Библиотеката провежда и много други събития, за които съм щастлива, че работя с екип, в който има много млади хора с различни интереси и най-вече с желание да сбъдват тези събития. Традиционната функция на библиотеката е ясна: да осигури достъп до знания и информация, но тези преживявания в библиотеката са изключително важни, най-вече за децата, защото едно е да четеш, друго е да преживееш. И всъщност това за мен е основният смисъл на събитията, които организираме – хората да преживяват тук емоции, която да помнят още по-дълго от една прочетена хубава книга. 

Лято в библиотеката, 2023 г. Снимка: Йоана Димитрова, архив на „Призни“


В комерсиалното общество, в което живеем, жива ли е библиотеката и хората връщат ли се все по-често там, за да намерят себе си и нова любима книга, както и да поговорят с библиотекарите? 

Мисля, че библиотеката винаги е била жива. Не само нашата, изобщо библиотеката като място за знания и емоции. В крайна сметка през многото години, в които съществува библиотеката, много пъти тя е била смятана близо до своя край и хората са вярвали, че ще изчезне заедно с писаното слово. Както виждаме, векове наред библиотеката съществува.

Проучванията показват, че в България през последните 10 години четящото население е между 12 % и 17 %. Това са редовно четящите хора, които си купуват книги, посещават библиотеката и за тях четенето е начин на живот. В Монтана четящите хора са около 13%, т.е. ние не се различаваме от националните показатели.

Смятам, че такава е нашата нация и не можем да надскочим себе си. Само ще дам за пример, че в скандинавските страни четящите надминават 70%. Това не бива да ни кара да си мислим, че тъй като едва 17 % от българското население посещава редовно библиотеката, това я прави по-малко необходима и функционална. Може би това просто е част от народопсихологията ни. Ние се стремим да го променим. Успяваме ли – това времето ще покаже.

Младежка нощ на литературата, 2023 г. Снимка: Йоана Димитрова, архив на „Призни“

Още един пример е САЩ, където около 90 % от населението на даден град има читателски карти и ползва библиотеката. Но там няма друго място, в което хората да се срещат. А ние тук имаме Младежки дом, Читалище, Обединена школа по изкуствата, различни клубове и т.н. В САЩ всички тези неща се случват в библиотеката. Ако и в Монтана беше така, то естествено, че ние бихме имали 10 пъти повече потребители.

Споделете с нас послание, което бихте искали да достигне до читателите.

Моето послание е към читателите на Монтана, нашите читатели и към хората от  местната общност. Предстои (може би тази или другата година) един много дългоочакван ремонт на тази сграда, за да стане още по-привлекателна за читателите.

Много ми се иска всички хора, които са се докоснали до тази библиотека, някога след време, когато отидат да учат в университети по света или в други градове в страната и се реализират в различни професии, поне за миг да се сетят, че библиотекари от библиотеката в Монтана преди много години са им дали мотивация. Или са им предложили точната книга, с помощта на която са написали точното есе, с което са спечелили даден конкурс. И ние да бъдем тази една малка отправна точка, която е дала енергия за успешното им развитие.

Ден на приказката, 2023 г. Снимка: Йоана Димитрова, архив на „Призни“

 

Относно автора

Анжелика Иванова

Анжи е родом от Монтана. Тя вярва, че книгите крият в себе си почти всичко, от което един човек се нуждае. Или поне тя така ги усеща. Любовта ѝ към четенето се заражда, когато открива малка, вече несъществуваща, библиотека в нейния квартал. През годините много неща се променят в живота ѝ, но едно остава винаги там - книгите. Въпреки че се ражда в Деня на астронавтите, избира маркетинга за свой кариерен път. Преди да стигне до мечтаната професия отива да учи в Бирмингам, Англия, където осъзнава, че родната България ѝ липсва повече, отколкото е очаквала. След година се връща и изпълнява една своя детска мечта, а именно да работи в книжарница. Много хора ѝ казват, че това е крачка назад, но тя избира да слуша само сърцето си. И го прави. Няколко години по-късно работи като маркетинг специалист на свободна практика и подбира клиентите си именно така - със сърцето. Обича да се предизвиква като взема участие в различни бизнес и стартъп състезания, като вече е спечелила немалко такива. Интересно нейно начинание е развитието на стартъп за преработка на кафе утайка в България.

Прочетете и другите материали на автора тук