Д-р Людмил Джурджов: Днес е особено важно да се мобилизират усилията на всяка общност!

Д-р Людмил Джурджов: Днес е особено важно да се мобилизират усилията на всяка общност!

Седмица, откакто Районната колегия на Български лекарски съюз – Монтана обяви дарителска сметка за набиране на средства за подпомагане на лечебните заведения в областта, потърсихме председателя, д-р Людмил Джурджов. Помолихме го да сподели впечатленията си от развитието на тази кампания. Поводът за разговора ни съвпадна с навечерието на Международния ден на здравето, който у нас отбелязваме и като Ден на здравния работник. Ето защо взаимното уважение, доверие и вяра също станаха част от този диалог.

Д-р Джурджов, чия беше идеята за инициативата? Към кого се обърнахте с нея?

Районната колегия на Български лекарски съюз Монтана познава проблемите на лечебните заведения на регионално и национално ниво. В този смисъл днес е особено важно да се мобилизират усилията на всяка общност за преодоляване на съществуващите дефицити. Така и постъпихме. Районната колегия на Български лекарски съюз – Монтана беше твърдо подкрепена в тази благородна инициатива от местния бизнес, общественици, граждани. Всички заедно и мобилизирано вървим в една посока и подкрепяме тези, които имат професионалния и морален дълг да лекуват и съхраняват здравето и живота на хората.

Българският лекарски съюз стартира национална кампания, като целта на инициативата е осигуряването на средства за закупуването на маски, предпазни облекла, дезинфектанти и медицински изделия за болниците и медицинския персонал в цялата страна. Разкажете за смисъла и значението на кампанията, предприета от Регионалната колегия в Монтана?

Дарителската кампания е подкрепена с Решение на Управителния съвет на Районната колегия на Български лекарски съюз – Монтана, взето единодушно. То е за подпомагане на лечебните заведения в област Монтана – болнична и извънболнична медицинска помощ, в борбата с COVID-19. Дарените средства приоритетно ще се използват за закупуването на медицинско оборудване и необходимите консумативи за държавната болница в Монтана – МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” АД и общинската болница в Лом. При наличие на свободен финансов ресурс, той ще бъде насочен към подпомагане и на останалите лечебни заведения в областта, включително и за извънболнична помощ.

Какви бяха Вашите очакванията при старта на кампанията?

Предвид неотложността на закупуването на медицинско оборудване и консумативи към него, цялата медицинска общност в Монтана се надявахме и продължаваме да се надяваме на висока обществена подкрепа. Като лекар, правейки системна оценка на съществуващите дефицити, търся подкрепата на всички, за да се намери балансът между финансова възможност и най-критична нужда. А като човек съм благодарен на нашата общност за положителното отношение към кампанията и високата подкрепа. Моля се времето да бъде на наша страна и да успеем във всичко, което сме набелязали.

Седмица по-късно, как откликва местната общественост?

Само седмица по-късно сме горди с високата подкрепа от страна на бизнеса. Бяха закупени изключително важните 3 броя респиратори, 10 броя монитори за следене на жизнените показатели на пациентите, 20 броя перфурзори, 3 броя реанимационни легла, както и високо защитени предпазни средства на медиците за многократна употреба. Повечето неща вече са доставени в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” АД. До една седмица всичко изброено ще бъде налично в областната болница. Част от изброеното оборудване е целево доставено от дарители, а не е закупено през дарителската сметка. В

зависимост от желанието на дарителите, техните имена ще бъдат или не предоставени на медиите. Важно е да се отбележи, че е крайно необходимо е да бъдат събрани още минимум 100 000 за закупуване на подвижен дигитален рентгенов апарат. Обръщам се с призив и молба към гражданите на Монтана да се включат според своите възможности със средства, защото това оборудване е високотехнологична защита за тяхното здраве.

Как приоритетно ще бъдат разпределени събраните дарения? С какво ще помогнат те?

До настоящия момент вниманието на цялата лекарска общност е насочено към закупуване на високоспециализирано и абсолютно необходимо оборудване в борбата с COVID-19. Предвид по-големия пациентопоток към МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” АД, както и технологичната взаимосвързаност в отделните медицински звена, закупеното оборудване до момента е предвидено за областната болница. След окомплектоване на оптималното болнично оборудване в тази болница, даренията приоритетно ще бъдат насочени към закупуване на същата техника и в общинската болница в Лом. Следващите по приоритет са лечебните заведения за извънболнична помощ, които също трябва да имат адекватна апаратура в борбата с COVID-19.

В навечерието на 7-и април, когато отбелязваме приноса и значението на професията на здравния работник, дали си представяме ясно делника в сектор „здравеопазване”?

Всеки лекар трябва да работи отговорно за утвърждаване неопетнено името на лекарската професия, да инвестира собствения си авторитет в изграждане на доверието и уважението на обществото към хората, които се грижат за тяхното здраве. От друга страна, всеки човек е пациент със своите представи за лечение и претенции към материя, която не познава. Само взаимното уважение, доверие и вяра ни водят по правилния път за постигане на добро обществено здраве. Призовавам всички да спрем да се оплакваме, да си вярваме повече и да се опираме един на друг.

Как се избира професията медик? Какво дава и с какво задължава в чисто човешки план – такъв избор?

Професията медик се избира с разум и страст. Посвещаваш живота си, труда си на хората и тяхното здраве. Тя е и призвание, и вдъхновение, но и саможертва и много смирение. Когато се докосваш до човешката болка, ти имаш вдъхновението да се бориш, дори ако ти самият си болен. Болестта те превръща във войник, който прави ежедневно своята саможертва в битката за здравето на хората. И не се отказва. Но заедно с това, всеки медик трябва да носи в себе си истинско смирение и молитва, защото по пътя той трябва да бъде в общност, равен с болните, с гражданите, озарен със светлината на Божията помощ.

Вашето пожелание към колегите Ви в страната и в Северозападния регион по повод Световния ден на здравето?

За мен е чест да поздравя всички мои колеги по повод Световния ден на здравето. Пожелавам на тях и техните семейства здраве, спокойствие, благоденствие и щастие. Защото го заслужават като хора, които носят най-голямата отговорност за другите, имат най-благородната професия в света, будят истинско доверие, грижат се за живота и съхраняват надеждата.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини