Десислава Иванова, директор на библиотеката във Видин: Библиотеката работи! Това е най-важното

Десислава Иванова, директор на библиотеката във Видин: Библиотеката работи! Това е най-важното

Точно преди година и половина се запознах с директора на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ – Видин. Десислава Иванова, която днес вече спокойно наричам просто Деси, се оказа един от най-вежливите, уравновесени, адекватни и компетентни персонажи на ръководни позиции в държавни институции, с които някога съм се срещала. Освен, че моментално ми помогна да осъществя идеята си, тя направи целия процес да изглежда толкова безпроблемен, че значително облекчи работа ми. Впоследствие разбрах, че е помагала и на много други хора със същия ентусиазъм. Работата и с младежкия фестивал The Bridge е показателна, както и вълшебното пространство в Крайдунавския парк – „БиблиоПоща“. Там Деси и екипът и стопанисват и предоставят на различни младежки клубове.

В тази особена година се питам как оцелява съвременната българска библиотека и изобщо доколко аудиторията е запозната с дейността и значимостта и.  Затова ви срещам с Десислава Иванова, която има какво да каже за четенето, пандемията и адаптацията на една библиотека от Северозапада.

Здравей, Деси. Ето, че пак сме изправени пред тревожна обстановка. Как функционира библиотеката по време на пандемия?

Библиотеката работи! Това е най-важното. Много хора ни се обаждат и ни пишат тези дни, за да се поинтересуват дали ще е отворено, което ни радва. За наше щастие този път мерките позволяват да имаме посетители, тъй като през пролетта (от март до май) останахме затворени за читатели. Това не означава, че не работехме с тях по всички възможни дистанционни начини. В момента предвиждаме дори и една активация за разнасяне на книги по домовете, но трябва да го обмислим организационно.

Интересно ми е, какви хора идват в библиотеката във Видин и с каква цел?

Основно нашите читатели взимат книги за вкъщи. Разполагаме с актуални заглавия и през последните години наистина успяваме да задоволим всички търсения. Учениците идват все по-рядко за съжаление. Всички знаем, че те разчитат на информация от интернет, но доколко могат да я отсяват и анализират е друг особен въпрос.

Мога да споделя интересно явление от двата месеца тази година докато не работихме с читатели. Оказа се, че много студенти са се прибрали в града и имат нужда от информация за курсови работи и за различни проекти. Изпращаха ни въпроси, ние търсихме, сканирахме и връщахме обратното по мейл. Тази дейност се извършваше абсолютно безвъзмездно от наша страна. Най-важното в такива ситуации е да помогнем. В нашия случай чрез предоставяне на информация.

Вашият екип е особено деен. Всеки, който живее във Видин или следи дейността ви, ще потвърди, че инициативите на библиотеката са разнообразни и постоянни. Как се постига това в малък провинциален град като нашия, където обикновено изграждането на амбициозен колектив е основна трудност?

Аз съм на тази позиция от близо 8 години. Важно е да спомена, че условията на работа като цяло в библиотеките се подобриха значително. Добрата материална база наистина е основа за успешни инициативи. Например, ако преди не можехме да предоставим интернет на потребителите, беше студено, техниката беше остаряла, сега това не е така. Съответно читателите идват при нас и имат условия да останат тук, да четат и, разбира се, да се връщат. Съпровождащите събития като представяния на книги, клубовете по роботика и програмиране за деца, дейностите на чуждоезиковия отдел, летните занимания и т. н. се случватпърво в следствие на подобрената материалната база, после чрез активното използване на социалните мрежи от страна на нашия екип и поради свободата, която аз предоставям на хората около мен. Да предлагат идеи, да споделят новото и да реализираме проекти.

Тази година отбелязвате 150 години библиотечна дейност. Знам, че бяхте приготвили големи чествания. Ще се осъществят ли все пак?

Целият екип преживя огромно разочарование поради нереализирането на празника ни. Честванията бяха планувани за март, точно когато се наложиха строгите противоепидемични мерки. Част от програмата бяха изложби, конкурси, кинопрожекции в библиотеката и първото гостуване във Видин на популярния формат „Пощенска кутия за приказки”. Събитие, за което предварително бяха закупени доста билети и показа интереса на видинчани към такъв тип инициативи. Реализирахме чудесно рекламно видео с много познати видински лица, което е нов подход в популяризирането на нашите дейности. Много хора ни изпратиха интригуващи есета като част от конкурса „Обяснение в любов към библиотеката”. Иска ни се да намерим повод да ги покажем, но засега очакваме по-добри времена.

На сайта на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ – Видин можете да следите за всички новости около нея, както и да задавате въпроси, на които със сигурност ще ви отговорят компетентно в рамките на рубриката „Попитай библиотекаря“.

Относно автора

Белла Антова

Дете на Северозапада, което след една декада отсъствие от него, пак е на родна земя. Търся местни впечатляващи истории или просто преразказвам ежедневието. Защото е вълнуващо, колоритно и специфично.


Още новини